sâmbătă, 24 decembrie 2011

O brăţară străveche dovedeşte măiestria incredibilă a meşterilor neolitici

O brăţară străveche dovedeşte măiestria incredibilă a meşterilor neolitici Galerie foto (2)
Veche de 9.500 de ani, brăţara găsită într-un sit areheologic din Turcia este prelucrată cu o fineţe de necrezut – echivalentă cu cea a lentilelor de telescop realizate azi.
Brăţara, cu diametrul de 10 cm, este lucrată din obsidian, o sticlă naturală, de origine vulcanică. A fost descoperită în 1995, la Asıklı Höyük, în Turcia şi este cel mai vechi obiect de obsidian cunoscut până în prezent.
Analiza cu ajutorul unui program computerizat sofisticat, care a determinat caracteristicile micro-topografice ale suprafeţei, arată că brăţara a fost cioplită şi şlefuită cu atâta măiestrie, încât şi artizanilor de azi le-ar fi greu să realizeze ceva mai bun.
Gradul de prelucrare a suprafeţei îl egalează pe cel întâlnit la lentilele fabricate astăzi.
Studiul acestui obiect, realizat de specialişti francezi de la Institut Français d'Etudes Anatoliennes din Istanbul şi Laboratoire de Tribologie et de Dynamiques des Systèmes (un institut de cercetare din Franţa, specializat în studiul materialelor), aduc informaţii noi asupra capacităţilor oamenilor din Neolitic, o cultură care, în ciuda numeroaselor situri şi artefacte asociate ei care au fost studiate, rămâne încă, în mare parte, misterioasă.
Sursa: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu