vineri, 23 decembrie 2011

Cum arată o cometă când o priveşti din spaţiu?

Cum arată o cometă când o priveşti din spaţiu? Galerie foto (1)
O nouă imagine de mare interes pentru astronomi - profesionişti şi amatori, deopotrivă - a fost suprinsă de un astronaut american de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.
Fotografia a fost realizată de astronautul NASA Dan Burbank, comandant al Expediţiei 30 de pe SSI, a surprins în cadru cometa Lovejoy, în momentul trecerii ei pe deasupra Australiei, la ora 17.40 GMT, pe data de 21 decembrie 2011.
Cometa C/2011 W3 (Lovejoy) a fost descoperită foarte recent, în luna noiembrie a acestui an, de către astronomul amator Tery Lovejoy. Ea aparţine unei clase aparte de comete (numite de astronomii de limbă engleză sungrazers); acestea pătrund adânc spre centrul sistemului solar şi trec foarte aproape de Soare.
Cometele sunt alcătuite predominant din materie pietroasă, apă îngheţată şi gaze aflate de asemenea în stare solidă, datorită temperaturilor scăzute din spaţiul cosmic. Apropierea de Soare determină trecerea acestor substanţe îngheţate direct în stare de vapori, iar uneori, cometa dispare, vaporizându-se complet, din cauza temperaturilor mari.
Însă cometa Lovejoy surprinsă în fotografie, în ciuda faptului că a trecut, în urmă cu o săptămână, la doar 200.000 de km de suprafaţa incandescentă a Soarelui, a "supravieţuit", ajutată şi de faptul că este o cometă de dimensiuni mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu