duminică, 6 noiembrie 2011

Viitorul minelor de aur / Stanescu Mihaela

 Galerie foto (6)
Viitorul minelor de aur Galerie foto (6)
În multe părţi ale lumii, foste exploatări miniere sunt azi obiective turistice, ademenind turiştii cu atracţii specifice, ce amintesc de istoria şi tehnologia extragerii aurului. Ce poţi face în asemenea locuri? De la caz la caz: poţi vizita vechi galerii de mină, pe jos sau cu mijloace de transport anume proiectate (cum este trenuleţul galben care plimbă vizitatorii prin galeriile fostei mine de aur Old Hundred, din Silverton, SUA); poţi spăla câteva şaitrocuri de nisip aurifer dintr-un jgheab (o distracţie oferită de numeroase mine de aur din America de Nord) sau poţi petrece un week-end sau o săptămână într-o tabără cum este cea de la mina Goldbottom, din Yukon, Canada (de fapt, aceasta e o mică exploatare încă operaţională, o afacere de familie), unde poţi locui în cabane şi spăla nisip aurifer la râu cât e ziua de lungă, singur sau cu toată familia.


(De altfel, pentru cei care nu se mulţumesc cu o fostă mină, ci vor să vadă una aflată în plină activitate, există tururi organizate în mine aflate în exploatare, turismul fiind, în acest caz, parte componentă din activitatea locală; de pildă, mina Reefton, din Noua Zeelandă, exploatată de compania Oceana Gold, oferă curioşilor posibilitatea de a vizita mina, în timpul zilei, cu maşini 4x4, pentru a vedea în direct ce înseamnă o mină de aur şi cum arată viaţa de miner în secolul XXI.)

Prin urmare, nici mineritul nu mai e ce-a fost. Conceptul de mină abandonată, cu conotaţiile ei tradiţionale - sterp, secătuit, dezolant etc. - nu se mai potriveşte cu ideea modernă de minerit aurifer. La vremuri noi, reguli şi concepţii noi: locurile în care extragerea aurului s-a încheiat devin, cu ajutorul tehnologiilor noi de reabilitare, terenuri de construcţie, păşuni, locuri de agrement…
Ca şi cererea de aur, cererea de terenuri - într-o lume cu populaţia aflată în expansiune - creşte mereu. Iar aceste petice de pământ, mai mari ori mai mici, vor deveni, în viitorul apropiat, resurse preţioase, pe care nu ne vom mai permite să le ignorăm şi să le abandonăm. Le vom da o nouă valoare şi le vom utiliza.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu