marți, 15 noiembrie 2011

Unde a dispărut cea de-a cincea planetă uriaşă din sistemul nostru solar? / Stanescu Mihaela

Unde a dispărut cea de-a cincea planetă uriaşă din sistemul nostru solar? Galerie foto (1)
Multă vreme, astronomii au fost convinşi că sistemul solar în care trăim a avut întotdeauna patru planete gigantice: Jupiter, Saturn, Neptun şi Uranus. Dar o nouă teorie susţine că ar fi existat şi un al cincilea gigant – azi dispărut fără urmă.
Simulări pe computer realizate de David Nesvorny de la Southwest Research Institute din San Antonio, SUA, arată că, statistic vorbind, este foarte puţin probabil ca sistemul nostru solar să fi avut de la bun început doar patru planete uriaşe. Şansele de a se fi întâmplat aşa ar fi fost de doar 2,5%.
Dar ar fi fost de 10 ori mai probabil ca sistemul solar să ajungă la configuraţia de azi dacă ar fi existat cinci planete gigantice.
David Nesvorny a ajuns la această concluzie desfăşurând 6.000 de simulări ale naşterii şi evoluţiei sistemului solar.
Acesta a început să se formeze în urmă cu cca. 4,5 miliarde de ani, prin condensarea unui nor uriaş de gaze şi praf cosmic. La început, planetele aveau orbite foarte instabile şi probabil acest fenomen a stat la baza pierderii celei de-a cincea mari planete.
Cel mai plauzibil scenariu este cel conform căruia sistemul solar ar fi avut cinci planete enorme şi ar fi eliminat una pe parcursul evoluţiei.
La un moment dat, Jupiter s-ar fi deplasat spre interior, mai aproape de Soare, după care ar fi revenit brusc pe o orbită mai îndepărtată, aruncând în spaţiu cea de-a cincea planetă.
Sursa: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu