Regatul Thailandei este una din cele mai frumoase ţări din Asia de Sud-Est, bucurându-se de plaje superbe în sud, de o junglă luxuriantă în nord şi de un peisaj urban bogat în capitala Bangkok. Toate acestea, alături de ospitalitatea pentru care thailandezii sunt renumiţi pe continentul asiatic, au făcut din Thailanda o destinaţie tot mai populară în rândul turiştilor.
Numele oficial al ţării - Prathet Thai - înseamnă "tărâmul oamenilor liberi", thailandezii mândrindu-se cu faptul că ţara lor este singura din Asia de Sud-Est care nu a fost colonizată de puterile europene.
"Ţara Zâmbetului", aşa cum este supranumită Thailanda, a cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultima jumătate de secol, iar acest lucru nu este nicăieri mai vizibil decât în Bangkok. După cel de-al doilea război mondial, capitala Thailandei a fost principalul centru al creşterii economice, milioane de cetăţeni din mediul rural mutându-se aici în căutarea unui viitor mai bun. Astfel, dacă în 1950 Bangkok-ul găzduia 1,3 milioane de oameni, astăzi locuiesc în această metropolă de la tropice peste 11 milioane de persoane.
Bangkok-ul este un veritabil megalopolis asiatic, un oraş al contrastelor care sintetizează pe deplin spiritul Asiei. Numele oficial al capitalei Thailandei este Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, aceasta fiind cea mai lungă denumire a vreunui oraş de pe glob, însă locanicii îi spun Krung Thep - adică "oraşul îngerilor".
Un turist în Bangkok va descoperi un oraş în care modernitatea şi tradiţia se amestecă la fiecare pas, de la temple tradiţionale şi palate istorice până la zgârie-nori gigant şi centre comerciale de lux.
Capitala Thailandei este locul perfect pentru familiarizarea cu un aspect esenţial al culturii locale: religia budistă. Aproximativ 95% dintre thailandezi practică budismul, iar această credinţă cere fiecărui bărbat ca, pentru o scurtă perioadă din viaţa sa, să devină călugăr.
În Bangkok se găseşte unul dintre cele mai importante temple budiste din ţară, Wat Pho. O structură complexă, ce se întinde pe 80.000 de metri pătraţi, Wat Pho găzduieşte o statuie gigant ce-l înfăţişează pe Buddha întins. Aceasta măsoară 46 de metri în lungime, fiind în întregime placată cu aur.
Un moment ideal pentru a vizita acest templu este dimineaţa, când puteţi evita grupurile de turişti de peste zi şi aveţi şansa de a asista la o ceremonie budistă. Înainte de a porni spre templu, nu uitaţi să vă îmbrăcaţi astfel încât să aveţi umerii şi genunchii acoperiţi - altfel nu vă va fi permis accesul. De asemenea, deoarece religia le interzice călugărilor orice fel de contact fizic cu femeile, este recomandat să nu vă apropiaţi de ei foarte mult.
Despre templul Wat Pho se spune că ar fi locul de naştere al celebrului masaj tradiţional thailandez, aici aflându-se principalul centru de instruire din oraş. Dacă doriţi să încercaţi masajul thailandez, acesta este locul cel mai potrivit.
În apropiere se găseşte şi Palatul Regal, cel mai vizitat obiectiv turistic din Thailanda. Chiar dacă nu mai este reşedinţa oficială a monarhului, numeroase ceremonii oficiale au loc aici în fiecare an.
În cadrul complexului regal se găseşte şi Wat Phra Kaew, cel mai sacru dintre cele 30.000 de temple budiste din Thailanda. Clădirea găzduieşte o statuie din jad ce-l înfăţişează pe Buddha, considerată o reprezentare sacră, pe care doar regele o poate atinge. În fiecare an, la începutul celor 3 anotimpuri ale Thailandei (vara, iarna şi anotimpul ploios), regele ia parte la o ceremonie sacră, în care sunt schimbate veşmintele statuii. Ritualul este unul extrem de important, statuia oferind protecţie naţiunii şi totodată legitimitate regelui ca deţinător al puterii.
După ce veţi încheia vizita prin vastul complex regal veţi simţi cu siguranţă nevoia de a savura o masă copioasă. Mâncarea thailandeză este vestită în întreaga lume, iar în Bangkok o puteţi savura în mii de restaurante cu specific local. Dacă doriţi să simţiţi cu adevăraţi spiritul locului, mâncând la fel ca milioane de localnici, puteţi opta pentru specialităţile tradiţionale oferite de vânzătorii ambulanţi. Veţi avea nenumărate opţiuni: supa tradiţională tom yam kung (cu crevete şi lemon grass), frigărui de pui sau vită preparate pe loc, tăiţei cu ou sau celebra koong den - o salată picantă cu crevete de apă dulce (vii în momentul preparării).
O altă experienţă fascinantă pe care o puteţi trăi în capitala Thailandei este o croazieră de-a lungul râului Chao Phraya. O călătorie pe această arteră a oraşului vă va permite să admiraţi numeroase temple, biserici şi moschei răsfirate pe malurile râului. Dintre acestea se evidenţiază Wat Arun (Templul răsăritului), unul din simbolurile Bangkok-ului. Momentul ideal pentru a-l observa este seara, atunci când este scăldat într-o spectaculoasă lumină aurie.
Râul Chao Phraya este traversat de numeroase poduri ce poartă numele foştilor monarhi ai regatului. Pe ţărm puteţi surprinde contrastul tipic oraşului, în care hotelurile luxoase sunt aşezate lângă casele tradiţionale.
Seara este obligatoriu să vizitaţi Patpong, cea mai cunoscută zonă de distracţie a Bangkok-ului. Cartierul a devenit celebru în anii '60, când era frecventat de soldaţii americani care luptau în Războiul din Vietnam, fiind imortalizat apoi în celebrul film The Deer Hunter. Astăzi zona este celebră în rândul turiştilor atât pentru piaţa de noapte, de unde puteţi cumpăra aproape orice vă trece prin minte, cât şi pentru cluburile care i-au adus supranumele de "district al felinarelor roşii". Dacă preferaţi să faceţi cumpărături într-un cadru mai organizat, merită să vizitaţi centrul comercial MBK, destinaţia preferată a tinerilor thailandezi.
Nu părăsiţi Bangkok-ul fără a încerca o experienţă tipică acestei metropole asiatice: o călătorie într-un tuk-tuk, un vehicul cu 3 roţi tipic acestui oraş. Nu vă sfiiţi să negociaţi cu şoferul înainte de a porni în cursă, iar apoi fiţi pregătiţi pentru o călătorie zgomotoasă - numele de "tuk tuk" vine de la sunetul scos de motorul acestor mini-taxi-uri.
Sukhothai, locul de origine al thailandezilor
La o oră de zbor de Bangkok se găseşte un loc unic în Thailanda: Sukhothai. Parcul Istoric Sukhothai este una din comorile mai puţin cunoscute ale Asiei de Sud-Est, în ciuda faptului că a fost inclus de către UNESCO în Patrimoniul Mondial în 1991.
Sukhothai a fost capitala primului Regat al Siamului în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, iar monumentele care se păstrează în Parcul Istoric ilustrează un stil unic al arhitecturii thailandeze. În zona istorică, o suprafaţă de aproximativ 70 de kilometri pătraţi, se găsesc 193 de ruine - statui ale lui Buddha, temple, stupe şi alte clădiri istorice.
Sukhothai este un loc cu o însemnătate deosebită pentru thailandezi, acesta fiind locul de naştere al culturii thailandeze. Istoria spune că aici s-a stabilit în secolul al XII-lea o populaţie originară din China ce purta numele deThai, adică "oameni liberi". În acea perioadă, un prinţ Thai s-a căsătorit cu o femeie khmeră şi s-a răsculat împotriva puterii centrale, înfiinţând primul Regat Siamez. Fiul său, Ram Khamhaeng, a fost unul dintre cei mai importanţi regi thailandezi. El a cucerit un teritoriu întins, a inventat alfabetul siamez şi a impus ca religie unică budismul theravada. De atunci, regele Thailandei are misiunea divină de a proteja religia budistă.
Atât în Sukhothai, cât şi în Si Satchanalai, al doilea oraş al regatului fondat de Ram Khamhaeng, se păstrează fortificaţii, temple şi stupe datând din secolul al XIII-lea. Arhitectura de tip Sukhothai, cum este denumit acest stil unic, sintetizează inflenţele khmere şi sinhaleze din secolul al XIII-lea. Cel mai reprezentativ element al stilului Sukhothai îl reprezintă statuile care îl întruchipează pe Buddha.
Chiang Mai, capitala nordului
Chiang Mai este al doilea oraş ca mărime al Thailandei şi totodată cea mai importantă aşezare din nordul ţării. Cunoscând o dezvoltare spectaculoasă în ultimele decenii, Chiang Mai este un oraş dinamic şi o importantă destinaţie turistică, mai ales pentru thailandezi. Din cele peste 5 milioane de persoane care vizitează anual Chiang Mai, mai puţin de jumătate sunt străini.
În Chiang Mai se găsesc peste 300 de temple budiste, aproape la fel de multe ca în Bangkok, un oraş mult mai mare. Acest lucru se datorează faptului că, de-a lungul istoriei, Chiang Mai a jucat un rol important în această regiune, fiind principalul centru comercial, religios şi cultural.
Cel mai faimos templu din zonă este Doi Suthep, situat pe un deal ce oferă o panoramă superbă asupra oraşului. Cum a fost ales locul în care a fost construit acest templu, ce datează de la 1383? Legenda spune că o relicvă a lui Buddha a fost pusă pe spatele unui elefant alb, sacru, căruia i s-a dat drumul în jungla din apropiere. Elefantul a căutat până a ajuns la acest punct, moment în care a ţipat puternic, a înconjurat locul, iar apoi s-a aşezat şi a murit.
Elefanţii joacă în continuare un rol important în Chiang Mai, iar cei ce doresc să-i vadă pe viu o pot face la Tabăra de Elefanţi Chiang Dao. Vizitatorii pot asista la baia pe care elefanţii o fac în râul Kwai Yai şi la un spectacol inedit în care elefanţii deplasează trunchiuri de copaci şi pictează. Fiecare elefant este condus de un mahout, arta de a conduce elefanţii transmiţându-se din tată în fiu.
Piaţa de noapte din Chiang Mai este unul din punctele de atracţie ale oraşului, fiind un bazar imens ce se întinde pe o suprafaţă de câţiva kilometri pătraţi. Piaţa îşi începe activitatea la apus, în fiecare zi, fiind deschisă până la miezul nopţii. În bazarul nocturn veţi găsi atât produse tradiţionale, precum mătăsuri thailandeze şi sculpturi tradiţionale, cât şi bijuterii şi confecţii moderne. Piaţa de noapte merită vizitată chiar şi în cazul în care nu intenţionaţi să achiziţionaţi nimic - puteţi să încercaţi un masaj tradiţional, sau doar să savuraţi atmosfera plină de viaţă ce o caracterizează.
Cei ce vizitează Chiang Mai în noaptea cu lună plină în cea de-a douăsprezecea lună a calendarului thailandez (de obicei, în noiembrie) pot participa la un spectacol incredibil: festivalul Yi Peng. În acea noapte toţi thailandezii ies în stradă pentru a lansa în aer khom loi - lampioane din hârtie de orez, ce au înăuntru o lumânare. Atunci când aceasta este aprinsă, aerul este încălzit, iar lampionul se ridică spre cer. Mii de astfel de lampioane acoperă cerul în noaptea de Yi Peng, imaginea creată fiind unică.
Acestea sunt doar câteva dintre comorile pe care Thailanda le rezervă celor ce o vizitează. De la plajele idilice din sudul ţării la zona acoperită de junglă situată în nordul ţării, Regatul Thailandei este un tărâm magic în care fiecare călătorie devine o experienţă de neuitat.
Călătoria de informare pentru acest articol a fost asigurată de Eturia, prima agenţie de turism "tailor-made" din România. În 2011, agenţia Eturia a fost desemnată de Air France drept "Best Exotic Destinations Agent".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu