O echipă de cercetători din Statele Unite a făcut recent o descoperire care revoluţionează ceea ce se ştia până acum despre îmbătrânire, fiind un prim pas spre eliminarea bolilor tipice acestei vârste.
Aceştia au identificat faptul că o categorie specială de celule, intitulate celule senescente, promovează îmbătrânirea ţesuturilor. Prin eliminarea acestor celule din corpul uman, cercetătorii speră că multe din afecţiunile tipice îmbătrânirii ar putea fi amânate sau chiar evitate.
Celulele senescente se acumulează în ţesuturile afectate de îmbătrânire: în genunchii artritici, cataracte sau în placa arterială. Aceste celule secretă agenţi care stimulează sistemul imunitar şi care provoacă inflamaţii în ţesuturi.
Până acum, cercetătorii nu reuşiseră să identifice rolul jucat de aceste celule. Acum, graţie unui experiment ingenios, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste celule accelerează îmbătrânirea ţesuturilor în care s-au acumulat.
Pentru a descoperi rolul jucat de aceste celule, cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester, SUA au modificat genetic un şoarece de laborator. Graţie acestei modificări genetice, atunci când acestuia îi era administrat un medicament special, toate celulele senescente din corpul său se auto-distrugeau.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că ţesuturile şoarecilor au înregistrat îmbunătăţiri semnificative după ce celulele senescente au fost distruse. Şoarecii nu au prezentat niciuna din bolile tipice bătrâneţii: nu au dezvoltat cataracte, nu au pierdut masă musculară odată cu îmbătrânirea şi au rezistat mai mult în cadrul exerciţiilor pe banda de alergare. De asemenea, şoarecii nu şi-au pierdut stratul adipos care, în mod normal, se subţiază pe măsură ce animalele îmbătrânesc (eveniment care provoacă riduri în rândul oamenilor).
"Sunt foarte entuziasmat de aceste rezultate", a declarat Dr. Norman Sharpless, expert în îmbătrânire la Universitatea Carolina de Nord. "Acest studiu sugerează că această terapie ar putea funcţiona şi în cazul oamenilor", a adăugat el.
Această cercetare este prima care demonstrează că eliminarea celulelor senescente din corp are efecte benefice. "Dacă studiul va fi confirmat, va constitui un progres fundamental în acest domeniu", a afirmat Dr. Sharpless.
Un alt specialist, Judith Campisi de la Institutul Buck de Cercetări asupra Îmbătrânirii, a comentat studiul ca fiind "un pas revoluţionar pentru acest domeniu".
"Până acum, oamenii priveau îmbătrânirea ca pe ceva care nu poate fi evitat. Acum că ştim care sunt procesele care provoacă acest eveniment, putem acţiona asupra lor", a afirmat Campisi. Aceasta a concluzionat: "Scopul cercetării în domeniul îmbătrânirii nu este de a extinde durata de viaţă la 1.000 de ani, aşa cum este înfăţişată ramură a ştiinţei în operele SF, ci de a extinde durata de viaţă sănătoasă, adică acea parte din viaţa unui om în care acesta trăieşte într-o stare bună de sănătate. Această descoperire constituie un pas important în această direcţie".
Sursa: NY Times
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu