O echipă de astronomi chinezi a descoperit că materia organică există peste tot în Univers. Rezultatul final al studiilor sugerează că surprinzătorii compuşi organici extratereşti sunt produşi în mod natural de unele astre.
Profesorii Sun Kwok şi Yong Zhang din cadrul Universităţii din Hong Kong au descoperit că substanţele organice comune în spaţiul cosmic conţin un amestec de compuşi aromatici şi compuşi alifatici.
Compuşii respectivi sunt atât de complecşi, încât structura lor chimică o aminteşte pe cea a cărbunilor şi petrolului - rămăşiţe fosilizate ale materiei conţinute de organisme vii, respectiv plante
Descoperirea astronomilor chinezi sugerează că aceşti compuşi organici complecşi pot fi sintetizaţi în spaţiul cosmic, chiar în lipsa oricărei forme de viaţă.
Cercetătorii au analizat un set de radiaţii infraroşii detectate în stele, galaxii şi spaţiul interstelar, despre care se credea că provin de la molecule organice simple, numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH). Autorii studiului consideră însă că aceste radiaţii nu corespund moleculelor PAH, ci unor molecule organice cu structură mult mai complexă.
Cu atât mai interesantă este descoperirea prafului stelar ce conţine compuşi organici, cu compoziţie similară cu cea a compuşilor organici din meteoriţi.
Ţinând cont că meteoriţii sunt rămăşiţe din sistemele solare primare, descoperirea savanţilor chinezi întăreşte teoria conform căreia astrele şi meteoriţii au transportat în sistemul nostru solar compuşii organici din care au evoluat ulterior primele forme de viaţă.
Oricum, ipoteza conform căreia viaţa ar fi fost adusă pe Terra prin intermediul meteoriţilor transportatori de compuşi organici rămâne în continuare deschisă dezbaterilor.
Sursa: Science Daily
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu