Deficitul de vitamina B12 ar putea fi responsabil pentru pierderile de memorie ale oamenilor în vârstă, iar starea produsă de această avitaminoză poate fi uneori confundată cu maladia Alzheimer.
Pe măsură ce îmbătrânim, abilitatea noastră de absorbi vitamina B12 din alimente scade. Deficitul de B12 se manifestă rapid şi poate cauza stări de confuzie, dezorientare şi agitaţie.Vitamina B12 este esenţială în organismul uman. Ea ajută la dezvoltarea sistemului nervos şi la menţinerea sănătăţii lui, a producţiei de ADN şi a formării de celule roşii din sânge.
Cel mai frecvent, deficitul de B12 duce la anemie. Totuşi, în unele cazuri, această scădere a nivelului de B12 poate determina şi alte efecte: diminuarea tonusului muscular, oboseală, tremur, pierderea conştienţei, lipsă de echilibru, scăderea tensiunii arteriale, depresie şi alte tulburări de dispoziţie, precum şi probleme cognitive, cum ar fi slăbirea memoriei.
În forma sa naturală, vitamina B12 este prezentă în cantităţi semnificative doar în alimentele de origine animală, în special în ficat.
Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul acidului din stomac, care este esenţial pentru absorbţia vitaminei B12, scade. Aşa se face că mai mult de 30% dintre persoanele vârstnice nu au cantitatea de acid gastric necesară pentru a putea absorbi destulă vitamină B12 din sursele naturale.
Prin urmare, medicii recomandă ca persoanele care au trecut de 50 de ani să consume alimente bogate în această vitamină sau aă ia suplimente alimentare.
Cazul Ilsei Katz, o pacientă americană în vârstă de 85 de ani, este revelator: ea a fost diagnosticată cu Alzheimer după o perioadă în care, treptat, a început să uite din ce în ce mai multe lucruri şi să prezinte stări de agitaţie. Dar, în urma tratamentului specific acestei boli, starea pacientei s-a înrăutăţit.
Rezultatele analizelor întreprinse pentru diagnosticare au demonstrat că pacienta avea un deficit de vitamina B12, iar medicii au decis să i se administreze săptămânal această substanţă.
În scurt timp, starea pacientei s-a îmbunătăţit. Stările de agitaţie au dispărut, ea devenind din ce în ce mai lucidă. De asemenea, treptat, şi-a recăpătat şi memoria.
Acum, Ilsa Katz are 87 de ani şi locuieşte singură în Manhattan, neavând nevoie de asistenţă.
Deficitul de vitamina B12 este întâlnit şi la alcoolici (alcoolul diminuează absorbţia vitaminei), la cei care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru micşorarea stomacului sau tratarea ulcerului şi la persoanele care iau acid aminosalicilic (pentru tratarea tuberculozei) sau metformină (pentru diabetul zaharat).
Dozele mari de acid folic pot masca deficitul de vitamina B12, iar dacă acesta se menţine mult timp, poate produce leziuni neurologice permanente. La unele persoane, suplimentele de potasiu afectează absorbţia vitaminei B12.
Sursa: New York Times
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu