vineri, 25 noiembrie 2011

Cea mai mare colonie de pinguini din lume * Autor: Razvan Pascu

Cea mai mare colonie de pinguini din lume
Chile, Argentina, Uruguay.... Ce ne vine in minte cand auzim aceste nume de tari? Probabil in primul rand Maradona, fotbal, criza economica sau cutremure. Insa Chile, Argentina si Uruguay inseamna si altceva: pinguini, ghetari, animale marine, multa culoare, tango, parcuri nationale, civilizatie, drumuri nesfarsite, stepa patagoneza. Printr-o serie de articole vom vedea adevarata fata a celor 3 tari din America de Sud si vom incerca sa aducem cititorilor Descopera.ro cele mai inspirate imagini din cealalta parte a globului, surprinse prin ochii unui roman.
Bloggerul Razvan Pascu s-a intors recent dintr-o expeditie de 25 de zile in America de Sud prin Chile, Argentina si Uruguay. A vizitat toate locurile turistice importante de la sud de Santiago de Chile si Buenos Aires, a calatorit mii de kilometri cu autobuze locale, a dormit la hosteluri si a mancat specialitati locale, iar despre toate acestea a scris Live pe blogul sau impresii de calatorie. Astazi povesteste cititorilor Descopera.ro impresii de calatorie de la cea mai mare colonie de pinguini Magellan din lume.


In apropierea orasului Trelew, se afla Rezervatia Naturala Punta Tombo, creata pentru a proteja habitatul pinguinilor Magellan, care petrec aici aproximativ 9 luni pe an. La Punta Tombo se afla cea mai mare colonie de pinguini de pe continentul american, in perioadele de varf gasindu-se aici aproximativ 1 milion de pinguini. La momentul vizitei mele, ghidul ne-a indicat ca erau aproximativ 700.000 de pinguini. Stau in acesta regiune pentru reproducere si pentru a-si creste puii si in perioada iernii migreaza spre coasta insorita a Braziliei.


Singura modalitate de a vizita aceasta colonie, precum si pe cea din Peninsula Valdez este cu un tur de la o agentie locala din Puerto Madryn sau Trelew, care costa in jur de 180 pesos, adica 45 dolari, la care se mai adauga si costul intrarii in rezervatie, adica in 35 pesos, aproximativ 9 dolari. Rezervatia naturala Punta Tombo este situata pe coasta estica a Americii de Sud, la Oceanul Atlantic, la jumatatea drumului dintre Buenos Aires si cel mai sudic oras al lumii, Ushuaia.


Pinguinii Magellan sunt cei mai mici dintre toate speciile de pinguini si traiesc in zone calde (in ziua in care am fost eu erau in jur de 25-27 grade Celsius). Aproximativ 3 km de carare, limitata de garduri sau doar de pietre albe, este drumul ce strabate rezervatia naturala. Regulile sunt foarte stricte, intrucat nu se doreste a se interveni in niciun fel in habitatul natural al pinguinilor.
Dintre acestea cele mai haioase, dar foarte serioase sunt:
  • Pinguinii au intotdeauna prioritate. Astfel, daca traverseaza cararea destinata vizitatorilor trebuie sa astepti la cel putin 1m distanta de el pana cand trece.
  • Daca un pinguin se indreapta spre tine, in drumul sau catre mare, trebuie sa te dai la o parte din calea sa, pentru a nu-l dezorienta. Pinguinii nu vad decat inainte (in lateral nu vad) astfel ca daca ii blochezi drumul, nu isi va mai gasi traseul stabilit.
  • Pinguinii pot fi atrasi de lucrurile stralucitoare, in special la pantofi si te pot ciupi daca ceva ii atrage sau au senzatia ca este de mancare. Nu ai voie sa te aperi si sa ii lovesti, trebuie sa suporti ciupitura si dupa ce s-a indepartat, sa pleci si tu mai departe.


La Punta Tombo, pinguinii si-au construit un "mini-oras" si in fiecare an se intorc in acest loc si fiecare la cuibul sau. Suburbiile si cuiburile mai departe de mare sunt in zonele mai "sarace" ale orasului si cu cat de apropii mai mult de mare, adica de centru, gasesti cuiburi mai multe si pinguini mai frumosi.

Toata perioada pe care pinguinii o petrec la Punta Tombo este dedicata imperecherii si mai tarziu puilor. Perechile de pinguini raman impreuna toata viata si doar in cazuri exceptionale se schimba.


Lectia principala pe care o inveti atunci cand te plimbi printre sutele de mii de pinguini este ca natura trebuie protejata cu orice pret. Respectul argentinienilor fata de animalele de la Punta Tombo este urias, poate si datorita faptului ca majoritatea celor din acea parte a Argentinei traiesc de pe urma turismului. Turismul in zona este de masa, iar autocarele cu turisti ajungeau unul dupa altul. Totusi zona ramane bine protejata, iar pinguinii se par ca se simt in largul lor, de cele mai multe ori "pozand" alaturi de turistii care umbla cu aparatele foto pentru a prinde cele mai bune imagini.

Mai multe impresii de calatorie prin toata lumea gasiti pe blogul lui Razvan Pascu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu