marți, 1 noiembrie 2011

Ar putea fi reconstituite visele? / Stanescu Mihaela

Ar putea fi reconstituite visele? Galerie foto (1)
Cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Germania afirmă că activitatea cerebrală este activată şi în timpul somnului, în acelaşi mod în care se întâmplă atunci când suntem treji, dar având o intensitate mai mică. Urmărind activitatea cerebrală în timpul somnului, pe baza acestor observaţii, specialiştii speră ca, într-o zi, să îşi poată da seama ce anume visează un om la un moment dat.
Folosind tehnici de imagistică, specialiştii au urmărit şi comparat activitatea cerebrală a unor persoane atunci când aveau vise lucide, dar şi atunci când erau treze.
În timpul viselor lucide, oamenii - deşi dorm - ştiu că visează şi îşi pot controla în mod deliberat acţiunile. Conform cercetătorilor, visarea lucidă este o acţiune ce se învaţă prin antrenament.

Pentru realizarea studiului, oamenii de ştiinţă au ales 6 bărbaţi adulţi care practicau visarea lucidă. Aceştia au fost rugaţi să intre în starea de vis lucid şi să facă anumite mişcări ale mâinilor şi ochilor (cu pleoapele închise), în timp ce activitatea cerebrală le era urmărită cu ajutorul tehnicilor de rezonanţă magnetică funcţională. Prin aceste tehnici, specialiştii puteau să observe fluxul de sânge la nivelul creierului şi să determine care regiune este activă.
Aceleaşi zone senzoriale şi motorii activate de mişcare atunci când persoanele erau treze au fost funcţionale şi în timpul visului lucid. Cu toate acestea, activitatea din timpul visului lucid a avut o intensitate cu aproximativ 50% mai mică, ceea ce înseamnă fie că este mai slabă, fie că este limitată la anumite segmente ale creierului.

Acum, specialiştii speră ca prin analiza activităţii creierului să poată afla conţinutul viselor unei persoane.

Sursa: Live Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu