Pănă acum se credea că păsările ştiu cum să construiască un cuib din instinct, dar noi cercetări relevă că, de fapt, ele învaţă treptat să facă acest lucru.
Studiul s-a bazat pe o monitorizare de trei luni a păsărilor ţesător din Botswana, care îşi construiesc cuiburile din fire de iarbă. Rezultatele au arătat că fiecare mascul are propria sa tehnică de construire: unii preferă să "ţeasă" de la stânga la dreapta, iar alţii de la dreapta la stânga. Mai mult, cercetătorii au descoperit că, odată cu trecerea timpului, păsările îşi perfecţionează tehnica de alcătuirea a cuibului.
În plus, cu cât construiesc mai multe cuiburi, cu atât masculii devin mai dibaci şi nu mai scapă firele de iarbă din cioc, spun specialiştii de la universităţile din Edinburgh, St. Andrews şi Glasgow şi oameni de ştiinţă din Botswana.
Deşi studiul reliefează clar că fiecare păsăre ţesător abordează diferit alcătuirea cuibuilui, pe baza experienţei, specialiştii spun că există posibilitatea ca nu toate speciile de păsări să acţioneze astfel.
"De exemplu, cuiburile pescăruşilor sunt, de fapt , mici depresiuni făcute în pământ sau nisip. Deci nu se poate spune că experienţa joacă un rol important în acest caz", a adăugat Dr Patrick Walsh, unul dintre specialiştii care au luat parte la studiu.
Cercetătorii au ales pentru studiu păsări din Africa, deoarece ele construiesc cuiburi extrem de complexe. Această caracteristică a lor este considerată de specialişti drept un semn de inteligenţă, iar numărul mare de "locuinţe" create în sezonul de împerechere le-a permis cercetătorilor să observe mai bine modul de construire al cuiburilor.
Sursa: Daily Mail
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu