„O’zapft is!” – „Am dat cep!” Vorbele au fost rostite de către primarul München-ului, la ora prânzului în ziua de 17 septembrie, la inaugurarea ediţiei 201 a Oktoberfest-ului. Timp de şaisprezece zile, pajiştea Theresienwiese va fi plină de mulţimi vesele, corturi uriaşe şi bere, multă, multă bere rece, spumoasă, obosind halbele mari şi grele.
Dacă încă nu v-aţi hotărât să porniţi spre Germania, este momentul să vă planificaţi o scurtă ieşire la cel mai mare festival al berii, pentru a vă întâlni cu zecile de mii de localnici şi turişti care au un singur simplu scop- să se distreze. Supraaglomeraţia din München-ul acestor zile nu reuşeşte să descurajeze pe nimeni: berea alungă toate supărările, rupe seriozităţile germane şi, în final, poate să ameţească complet orice îndrăzneţ.
Acasă la Oktoberfest
De la graniţa de vest a României se numără cam 800 de km de autostradă până la München, probabil cam tot atât şi pe calea ferată. Zborul cu avionul poate să ajungă mai scump, dar cu siguranţă este mai rapid, căci curse directe pleacă din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Sibiu. O altă variantă lejeră ar fi un tur organizat de către o agenţie de turism, lăsând astfel timpul exclusiv pentru distracţie şi uitând de detaliile unei planificări minuţioase a transportului ori a cazării. Oricum, de reţinut că, deşi preţurile cresc simţitor în perioada festivalului, se găseşte mai greu vreo cameră liberă la hotel sau pensiune.
Odată ajunşi în München sau în împrejurimile acestuia, de altfel foarte atractive şi pline de verdeaţă, turiştii primesc sfatul de a călători spre centru cu unul dintre multele mijloace de transport în comun, înlocuind autoturismul personal sau taxiul. Găsirea unui loc de parcare în jurul locaţiei festivalului este aproape imposibilă, iar traficul în zonă - un calvar.
La cele 42 ha întinse în sud-vestul zonei centrale, lângă Hauptbahnhof (Gara Centrală), Theresienwiese rămâne locaţia ideală pentru un festival de amploarea Oktoberfest-ului, când aproape 6 milioane de oameni se perindă, în cele două săptămâni, prin faţa impozantei statui simbolizând Bavaria. Tot aici, în aprilie se organizează unul dintre cele mai mari târguri din Germania, pentru ca iarna, un alt festival să-şi lărgească porţile spre oraşul agitat.
Prima zi de festival - parada multicoloră
Înainte ca primul butoi de bere al festivalului să fie desigilat, o impresionantă paradă a berarilor ţine oprite mulţimile de-a lungul a trei străzi înguste, ultima cotind spre intrarea în parc, prin faţa bisericii Sfântul Paul. În aclamaţiile privitorilor, deschide alaiul simbolul München-ului, "Münchner Kindl", o femeie tânără, călare pe un cal negru şi îmbrăcată într-o rochie lungă de călugăriţă. Apoi, spectacolul dimineţii însorite: bogatele căruţe ale proprietarilor de berării, purtând întreaga familie şi împodobite cu frumoase coşuri de flori, urmate de căruţele berarilor, ducând butoaie de bere maronii şi zâmbăreţe chelneriţe cu halbe în mâini, apoi orchestre din cele mai diverse şi costumaţii pline de imaginaţie. Fiecare fabrică înfăţişează, prin participanţii ei şi prin muzica formaţiei, un stil ori o epocă, oricare plină de farmec. Muzica ritmată a fanfarelor, a toboşarilor, trompetiştilor sau flautiştilor obligă la paşi vioi şi aplauze continue, în timp ce caii cu harnaşamente speciale se mişcă agale sub conducerea vizitiilor iscusiţi.
Un alt spectacol se desfăşoară în tăcere sub ochii turistului: mii de oameni îmbrăcaţi în costumele tradiţionale bavareze, într-o atât de mare varietate de culori, încât greu poate fi descrisă. Pantalonii croiţi din piele fină, lungi până la genunchi şi brodaţi, cămaşa în carouri, şosetele înalte şi pălăria din stofă verde întregesc costumul bărbătesc. Cel feminin cuprinde o cămaşă cu mâneci bufante şi decolteu generos, o fustă trei-sferturi şi un şorţ, toate pestriţe şi asortate cu pantofi clasici sau îndrăzneţi. Tineri sau vârstnici, cu pielea albă sau neagră, vorbind germana sau orice altă limbă, nu mai contează: costumele stau bine pe toată lumea, iar lumea le poartă cu drag, într-o paradă a modei tradiţionale de proporţii nebănuite.
Bere şi iar bere
Despre berea spumoasă, produsă special pentru eveniment şi consumată în cantităţi industriale în ciuda preţului ridicat (9,5 Euro o halbă), s-a scris destul, iar despre modul în care unii reuşesc să încheie o zi lungă la Oktoberfest, părerile se împart în direcţii contrare. Sigure şi adevărate rămân însă câteva lucruri, pentru care merită ca Oktoberfestul să fie trecut măcar o dată în orice jurnal de călătorie.
Cele paisprezece corturi şi terasele adiacente adăpostesc, într-un ambient tradiţional, mese lungi şi bănci din lemn lustruit, ocupate până la refuz de oameni, halbe, platouri de mâncare şi nelipsiţii covrigi bavarezi. Muzica dă tonul veseliei şi, după nici jumătate de oră de la deschiderea oficială, se dansează, se flutură mâinile şi se ciocnesc energic masivele halbe; toată lumea fredonează melodiile tradiţionale şi şlagărele cântate în direct.
De nu se reuşeşte ocuparea unui loc la vreo masă, căci de obicei se rezervă din timp (pentru cel puţin 10 persoane), ei bine, se poate sta şi în picioare, dar cu grijă. Un du-te -vino neobosit ocupă culoarele şi singurul pericolul îl reprezintă chelneriţele care transportă peste zece halbe în mâini, fiindcă ele se străduiesc să parcurgă cât mai repede drumul de la camera în care berea curge neîncetat, până sub nasul participanţilor însetaţi. Uneori, se aude câte un strigăt, iar dacă turistul nu cunoaşte limba germană, este bine să ştie că în secundele următoare trebuie să lase loc chelneriţei vânjoase.
Se alege cu greu din mâncarea felurită şi gustoasă: pui, raţă sau peşte la grătar, ciolan de porc cu pielea crocantă, coadă de bou prăjită, cârnaţi de toate soiurile, salată rece de cartofi, varză călită, chiftele şi încă multe altele, servite elegant sau simplu, doar înfipte într-o chiflă pufoasă. Ce nu trebuie ratat: covrigul (brezel) simplu sau cu pastă de brânză şi bagheta cu cârnaţ, de jumătate de metru. Lângă ele, berea de la Oktoberfest devine legendă.
Şi dacă nu beau bere?
Atmosfera de distracţie a Oktoberfest-ului înseamnă însă şi mai mult decât spumoasa băutură şi aduce o combinaţie plăcută de vechi şi modern, în cele peste 200 de atracţii şi spectacole. Carusel, roler-coaster, "Roata Diavolului", tragere cu puşca, plimbare la velodrom, satira politică, teatru - pot umple timpul oricărui vizitator care nu are răbdare să -l prindă ora închiderii la masa cu bere. Sau care nu bea bere, din pricini diverse. Sau care pur şi simplu vine la Oktoberfest tocmai pentru târgul imens pe care îl oferă, cu toate deliciile şi nostalgiile pentru vremurile de odinioară.
"AUF WIEDERSEHEN!"
Orice suvenir de la Oktoberfest este, în sine, o tradiţie: o halbă de bere delicat pictată, un clopoţel din alamă, o pălărie cu pană. După plecare, se uita aglomeraţia, preţurile şi excesele, pentru că, în fine, cea mai importantă amintire rămâne cea a veseliei omniprezente, care îi adună pe bavarezi şi pe turişti în fiecare an pe pajiştea din München.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu