luni, 31 octombrie 2011

Consumul de marijuana de către şoferi dublează riscul de accident / Stanescu Mihaela

Consumul de marijuana de către şoferi dublează riscul de accident Galerie foto (1)
Cei care se urcă la volan după ce au fumat marijuana au şanse de două ori mai mari să producă un accident, comparativ cu ceilalţi şoferi , relevă un nou studiu. Dacă persoanele în cauză au consumat şi alcool, riscul creşte dramatic.
Deşi consumul de alcool a scăzut în ultimele decenii, utilizarea ilicită a drogurilor non-alcoolice, cum ar fi medicamentele obţinute pe baza unei prescripţii medicale sau marijuana, a crescut, susţine Guohua Li, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia din New York, SUA.
Un studiu efectuat în 2009, în Statele Unite, arăta că mai bine de 10 milioane de persoane cu vârste peste 12 ani au condus sub influenţa drogurilor ilegale. Conform statisticilor, 28% din şoferii care mor în accidente de maşină se aflau sub influenţa drogurilor ilegale. În general, 11% din conducătorii auto şofează imediat după ce au luat droguri non-alcoolice.
Specialiştii spun că, în urma studiului, au concluzionat că marijuana se clasează pe locul doi, după alcool, în topul preferinţelor şoferilor.

Cercetarea condusă de Li a coroborat date din 6 astfel de studii. Dintre acestea, unul atesta faptul că utilizarea marijuanei poate afecta capacitatea dea conduce maşina chiar şi la 4 ore după consum. Totodată, 5 din cele 6 studii evidenţiau faptul că riscul de a produce un accident după consumul marijuanei se dublează. Cel de-al şaselea studiu a fost unul de mică amploare, efectuat în Thailanda, unde consumul de marijuana este relativ scăzut.

În medie, riscul producerii unui accident de către consumatorii de marijuana a fost de 2,7 ori mai mare decât la persoanele care nu consumă droguri. Cu cât consumul marijuanei este mai mare, în termeni de frecvenţă şi concentraţie, cu atât este mai mare probabilitatea unui accident.

În principiu, marijuana afectează condusul datorită faptului că influenţează timpul de reacţie şi coordonarea mişcărilor. Autorii noului studiu afirmă că este important ca, în cercetările viitoare, să se estimeze riscul de producere a accidentelor în funcţie de doză, concentraţie şi de modul de administrare a drogului, de exemplu fumarea marijuanei în comparaţie cu inhalarea de vapori.

Sursa: USA Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu