sâmbătă, 10 septembrie 2011

În curând, cancerul ar putea fi depistat cu ajutorul unui simplu test de salivă

În curând, cancerul ar putea fi depistat cu ajutorul unui simplu test de salivă
Cercetătorii de la Universitatea Chung Cheng din Taiwan au dezvoltat un nou test care poate măsura nivelul ADN-ul modificat de factori cancerigeni.
Această nouă invenţie poate ajuta doctorii la diagnosticarea şi monitorizarea bolilor, dar şi la prevenirea lor.
Probele de salivă sunt mult mai uşor de recoltat şi utilizat decât cele de sânge sau urină.
Aducţi ADN (combinaţii ale unor segmente de ADN cu molecule de substanţe cancerigene) se formează atunci când o substanţă potenţial cancerigenă se ataşează unei catene de ADN.
Oamenii vin în contact cu astfel de substanţe în aer liber, la locul de muncă sau practicând anumite activităţi precum fumatul.
Atunci cand o astfel de substanţă se leagă de ADN, îl modifică, iar genele nu mai funcţionează normal.
Corpul uman are un sistem de reparare care, în mod normal, poate corecta aceste schimbări. Însă, dacă sistemul de reparare nu face faţă, aducţii ADN pot duce la mutaţii sau modificări genetice care, la rândul lor, ar putea duce la cancer. În plus, aceşti aducţi se acumulează odată cu înaintarea în vârstă.
Noul test măsoară nivelurile a cinci aducţi ADN frecvent întâlniţi, inclusiv a unora care se formează din cauza fumului de ţigară.
ADN-ul, fiind prezent în globulele albe din sânge, se găseşte în mod normal în salivă, de unde poate fi extras şi analizat cu ajutorul unui spectrometru de masă pentru a depista aducţii.
Cercetătorii de la Universitatea din Taiwan spun că, dacă testul va fi aprobat, costul său nu ar fi mai mare de câteva sute de dolari.
Sursa: kurzweilai.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu