luni, 8 august 2011

Un rozător african îşi face singur o “armură otrăvită”

Un rozător african îşi face singur o “armură otrăvită”
Lophiomys imhausi, un rozător din estul Africii este primul mamifer din lume la care s- a descoperit capacitatea de a obţine toxine letale dintr-o plantă, pentru a le folosi ca armă defensivă.
Animalul se protejează de prădători mâncând coaja unui copac otrăvitor numit Acokanthera, a cărui toxină e folosită de boşimanii din Kenya pentru otrăvirea vârfurilor săgeţilor.
Cercetătorii au fost uimiţi să observe că rozătorul îşi aplică pe blană coajă de copac mestecată, îmbibată cu salivă. Otrava este absorbită de nişte fire de păr speciale, care cresc pe laturile corpului său.
"Nu am mai văzut până acum fire de păr cu o textură atât de complexă: o structură ca un grilaj la exterior şi un mănunchi de fibre foarte subţiri în interior," a declarat Fritz Vollrath, profesor la Universitatea Oxford şi participant la studiu.
Deşi până acum erau cunoscute multe specii de broaşte de copac care utilizau o tehnică asemănătoare, nimeni nu mai văzuse un mamifer capabil de o astfel de tehnică de apărare.
Având o lungime de 40-50 de cm, Lophiomys imhausi pare o creatură inofensivă. Dar, atunci când este deranjat şi atacat, animalul îşi zbârleşte blana si işi expune părul otrăvit, alb şi negru, de pe laturile corpului, iar orice prădător care ignoră avertismentul şi încearcă să îl muşte riscă să moară din cauza insuficienţei cardiace.
Animalul pare să fie imun la ouabaină, substanţa toxică din scoarţă, cunoscută pentru faptul că poate produce stop cardiac. De secole, medicii folosesc doze mici din această otravă pentru a stimula inimile slăbite. Acum, oamenii de ştiinţă speră că studiind acest animal vor putea descoperi noi medicamente utile pentru om.
Sursa: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu