joi, 11 august 2011

Religia – soluţia împotriva nefericirii?

Religia – soluţia împotriva nefericirii?
Un nou studiu sugerează că în societăţile în care există un nivel mare de stres, persoanele religioase sunt mai fericite, iar numărul lor depăşeşte numărul celor non-religioase. În cazul în care o societate e caracterizată de pace şi mulţumire, implicarea religioasă este mai mică, iar oamenii tind să fie fericiţi indiferent dacă sunt religioşi sau nu, susţin cercetătorii.
Studiul a analizat datele unui sondaj de opinie, realizat la nivel mondial între 2005 şi 2009, care a intervievat oameni din peste 150 de ţări despre afilierea religioasă, satisfacţia în viaţă, respectul primit, sprijinul social şi sentimentele pozitive şi negative. Cercetătorii au studiat, de asemenea, sondajul de opinie din 2009 realizat în Statele Unite.

Acesta este primul studiu care analizează la nivel mondial relaţia dintre religie şi fericire, susţine profesorul Ed Diener de la Universitatea din Illinois.

Studii anterioare, multe dintre ele axate pe populaţia Statelor Unite, au sugerat că oamenii religioşi tind să fie mai fericiţi decât persoanele nonreligioase.
Noile descoperiri indică, totuşi, faptul că religia şi fericirea sunt strâns legate de caracteristicile societăţii în care trăiesc oamenii.

Apartenenţa religioasă pare să stimuleze fericirea şi starea de spirit pozitivă în societăţile care nu oferă în proporţie adecvată hrană, locuri de muncă, îngrijire pentru sănătate, siguranţă şi oportunităţi educaţionale. Oamenii religioşi din societăţile religioase sunt mai mult încilnaţi să susţină că se simt respectaţi, primesc mai mult sprijin social şi au parte de mai multe experienţe pozitive, decât negative, faţă de cei nonreligioşi.

În societăţile laice, care în cele mai multe cazuri sunt mai bogate şi unde există mai multă susţinere socială, atât religioşii, cât şi nonreligioşii, au o stare generală pozitivă.

Aceleaşi tendinţe pot fi observate şi în statele individuale din SUA, cercetătorii descoperind mai multe persoane religioase în statele mai sărace, unde există mai puţin sprijin social. Religia pare să le stimuleze acestora starea de bine, în comparaţie cu compatrioţii lor nonreligioşi.

La nivel global, 68% dintre persoanele chestionate au declarat că sunt religioase.

Lucrarea a fost publicată în Jurnalul de Personalitate şi Psihologie Socială.

Sursa: EurekAlert!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu