sâmbătă, 13 august 2011

O erupţie solară masivă a fost surprinsă de camerele NASA (VIDEO)

O erupţie solară masivă a fost surprinsă de camerele NASA (VIDEO)
Pe data de 9 august, o explozie solară uriaşă a răspândit particule de lumină şi energie în spaţiu. Această erupţie a fost capturată sub forma unei lumini ultraviolete suficient de puternică pentru a interfera cu undele radio de comunicaţie şi cu semnalele GPS. De asemenea, au fost raportate anumite întreruperi ale semnalelor electrice.
Deşi radiaţiile substanţiale eliberate ar putea dăuna oamenilor neprotejaţi aflaţi în spaţiu, acestea nu au putut penetra atmosfera Pământului, astfel că nu au adus prejudicii la nivelul solului.
Nivelul energiei solare variază ciclic pe o perioadă de 11 ani, iar astronauţii prezic faptul că nivelul maxim al energiei este pe cale să se apropie. Satelitul GOES al Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi a Atmosferei a clasificat explozia ca fiind de clasa X, având cea mai mare intensitate, luând în vedere că fiecare nivel (A, B, C, M sau X) reprezintă o creştere de 10 ori, fiind vorba de o scară logaritmică.
Erupţiile solare de clasa X sunt generate de acumularea energiei în câmpul magnetic al soarelui. Aceste acumulări sunt eliberate brusc şi produc o energie la fel de mare ca cea produsă de un miliard de bombe cu hidrogen.
Explozia solară din data de 9 august a avut o valoare de 6.9 în clasa X, conform cercetărilor realizate de NASA, fiind o erupţie extrem de puternică.
Iată cum arată imaginile surprinse de misiunea SDO a NASA:

Sursa: Scientific American
-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu