Femeile care se apucă de fumat au un risc mai mare de a suferi un atac de cord decât bărbaţii care au acelaşi viciu, susţine un studiu realizat pe 2,4 milioane de oameni de-a lungul unei perioade de 30 de ani.
Cercetarea, publicată în jurnalul Lancet, arată că femeile fumătoare prezintă un risc cu 25% mai mare de a suferi de un atac de cord decât bărbaţii fumători.
Fundaţia "British Heart" susţine că această descoperire este alarmantă, mai ales atunci când este luat în considerare faptul că femeile tind să fumeze mai puţine ţigări decât bărbaţii.
Statisticile publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că bolile de inimă provoacă cele mai multe decese la nivel mondial, afectând mai mult de şapte milioane de oameni anual.
Acest boli sunt provocate mai ales de stilul de viaţă, iar fumatul constituie una din principalele cauze ale afecţiunilor cardiace.
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Minnesota a demonstrat că femeile au un risc cu 25% mai mare de a suferi de boli de inimă din cauza fumatului decât bărbaţii. Aceştia au obţinut acest rezultat după analiza a 75 de seturi de date colectate în timpul studiilor efectuate între 1966-2010.
Până acum, se credea că fumatul dublează riscul de suferi un atac de cord în cazul ambelor sexe. Autorul raportului, Rachel Huxley, susţine că rezultatele nu au fost ajustate în funcţie de sex, dar acestea au fost estimate astfel: o creştere de 1.8 ori a riscului în rândul bărbaţilor care s-au apucat de fumat şi o creştere de 2.3 ori în rândul femeilor care au acelaşi obicei.
Diferenţele biologice dintre sexe ar putea sugera că femeile sunt mult mai vulnerabile la bolile coronariene, sau ar putea exista diferenţe în modul femeilor de a fuma. Autorii studiului sugerează faptul că "femeile ar putea extrage o cantitate mai mare de agenţi cancerigeni şi alţi agenţi toxici din acelaşi număr de ţigări fumate ca şi bărbaţii".
Jane London, vicepreşedintele fundaţiei National Heart Forum, a spus că rezultatele ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, mai ales în contextul în care "în multe ţări din întreaga lume, femeile sunt considerate de către companiile de tutun drept un segment ce poate aduce vânzări sporite". "Este imperios necesar ca guvernul să intervină şi să oblige producătorii de tutun să folosească ambalaje nespectaculoase pentru pachetele de ţigări, astfel încât acest marketing cinic ce ţinteşte publicul feminin prin ţigările slim, ambalate în pachete atrăgătoare şi colorate, să fie oprit", a concluzionat London.
Sursa: BBC News
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu