Femeile care au o copie defectă a unei gene numită RAD51D au şanse de 1/11 să dezvolte cancer ovarian, spun cercetătorii, care consideră acestă informaţie drept cea mai importantă descoperire din ultimul deceniu în domeniul cercetărilor asupra genelor implicate în cancerul ovarian
Specialiştii de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie speră ca în câţiva ani să poată pune la punct un test pentru a identifica femeile care riscă să se îmbolnăvească; unele dintre acestea r putea opta pentru îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, pentru a împiedica apariţia bolii. şi, desigur, un medicament care să împiedice dezvoltarea cancerului .
Experimentele de laborator au sugerat că celulele cu gene RAD51D defecte sunt sensibile la inhibitorii PARP - o nouă clasă de medicamente concepute pentru a trata cancerul cauzat de două gene defecte, BRCA1 şi BRCA2, implicate în cancerul de sân şi cel ovarian. Inhibitorii PARP blochează mecanismele de reparare a ADN în celulele canceroase, ducând astfel la moartea acestor celule.
Cele mai mari companii farmaceutice din lume lucrează acum la crearea unor inhibitori de acest gen. Unul dintre aceste medicamente, testat în cadrul unui studiu clinic, a reuşit să încetinească progresia cancerului ovarian.
Specialiştii de la Institutul Britanic de Cercetarea a Cancerului au comparat ADN-ul a 911 femei, care proveneau din familii cu antecedente de cancer mamar sau ovarian, cu ADN-ul provenit de la peste 10.000 de femei care au făcut parte din grupul de control. În cazul femeilor care au avut cazuri de cancer în familie, medicii au găsit opt defecte la nivelul genei RAD51D, spre deosebire de un singur defect găsit în cazul grupului de control.
Anual, la nivel mondial 230.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian. Dintre acestea, majoritatea sunt diagnosticate în stadii avansate, ceea ce duce la moarte a 70% dintre ele, în mai puţin de 5 ani. Din această cauză, medicii sunt preocupaţi de găsirea unui medicament eficient, care să poată opri dezvoltarea acestui tip de cancer.
Sursa: FOXNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu