Cantitatea de cesiu-137 radioactiv ce a fost eliberat în aer în urma dezastrului nuclear de la Fukushima este egală cu cea a 168 de bombe atomice de tipul celeia ce a fost folosită la Hiroshima, susţin estimările realizate de guvernul japonez.
Cesiul-137 este un izotop radioactiv, şi reprezintă principala sursă de radiaţie din jurul zonei Cernobâl.
Într-un raport prezentat recent de guvernul japonez se estimează că nivelul cesiului eliberat de-a lungul celor şase luni ce au trecut de la avarierea reactoarelor nuclear de la Fukushima este de 15.000 de tera becquereli.
Prin comparaţie, Little Boy, bomba lansată în Al Doilea Război Mondial asupra oraşului japonez Hiroshima, a eliberat 89 de tera becquereli.
Dar, în ciuda estimărilor, experţii susţin că este practic imposibil de realizat o comparaţia între problemele reactorului de la Fukushima şi aruncarea unei bombe atomice, concepută pentru a provoca daune.
Cele 140.000 de victime de la Hiroshima au murit din cauza căldurii exploziei şi din cauza norului creat în urma acesteia. În cazul avariei de la Fukushima, nu a fost raportată nicio explozie, în schimb radiaţia s-a eliminat din cauza combustibilului topit în interiorul reactoarelor care au fost afectate de exploziile provocate de hidrogen.
Agenţia pentru Securitate Nucleară şi Industrială din Japonia a declarat că evenimentul de la Fukushima, considerat cea mai gravă criză nucleară din ultimii 25 de ani, a eliberat în aer 15% din radiaţia care a pătruns în atmosferă în urma accidentului din 1986 de la Cernobâl.
Sursa: GlobalPost
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu