duminică, 7 august 2011

„Cardul” care depistează infecţiile

„Cardul” care depistează infecţiile
Un dispozitiv de testare a sângelui, ieftin şi portabil, ar putea reprezenta un progres în diagnosticarea infecţiilor locuitorilor zonelor îndepărtate ale lumii, sugerează un studiu ştiinţific.
De mărimea unui card de credit, mChip poate diagnostica infecţiile în câteva minute. Prototipul a fost testat pentru infecţii cu HIV şi sifilis în Rwanda şi s-a dovedit remarcabil de precis.

Costul unui dispozitiv de testare este de un dolar, mult mai mic decât preţul plătit pentru realizarea testelor actuale de laborator.

Chip-ul este realizat dintr-un material plastic şi conţine zece zone de detecţie. Un dispozitiv poate testa, pentru mai multe tipuri de infecţii, sângele obţinut printr-o singură înţepătură în deget. Rezultatele pot fi observate atât cu ochiul liber, cât şi cu un detector ieftin.

Sute de dispozitive de acest tip au fost transportate în Kigali, Rwanda; acestea au avut o precizie de 95% în cazul detectării virusului HIV şi de 76% în cazul detectării sifilisului.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia, SUA, autorii proiectului, speră să utilizeze mChip în vederea detectării bolilor cu transmitere sexuală (BTS) pentru femeile însărcinate, în special pentru cele din Africa.

O versiune a acestui dispozitiv a fost, de asemenea, proiectată pentru a descoperi cancerul de prostată.

Sursa: BBC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu