joi, 28 iulie 2011

Un turn solar înalt de 800 de metri va fi construit în Arizona! (VIDEO)

Un turn solar înalt de 800 de metri va fi construit în Arizona! (VIDEO)
EnviroMission, o firmă australiană a demarat recent planurile de construcţie a unui turn solar ce va avea o înălţime de 800 de metri. Construcţia va fi realizată în statul american Arizona. Atunci când va fi terminat, întregul proiect ar trebui să genereze 200 de megawaţi de electricitate.
Pentru a vă face o idee legată de cât de grandioasă va fi construcţia, trebuie menţionat că cel mai înalt zgârie-nori din lume, Burj Khalifa din Dubai, este cu doar 28 de metri mai înalt decât turnul solar plănuit de cei de la EnviroMission.
Tehnologia folosită în cadrul turnurilor solare diferă de procesul de producere a energiei electrice dintr-o centrală solară convenţională.
Aici nu se vor întâlni celule fotovoltaice sau oglinzi, procesul de întreţinere al unui turn solar fiind unul relativ scăzut. De fapt, modul de funcţionare al unui astfel de turn îmbină trei tehnologii distincte, dar eficiente: efectul de seră, efectul de horn şi turbinele de vânt. Aerul este încălzit de razele soarelui, sub un acoperiş circular translucid aflat la baza turnului de unde, datorită convecţiei, se va ridica, urmând să fie ghidat de turbine şi aspirat pe turn în sus. Acest flux de aer va pune în mişcare turbinele, care vor produce energie electrică.
Există numeroase avantaje oferite de acesată tehnologie regenerabilă. Turnul va funcţiona indiferent de condiţiile meteo, în orice moment al zilei. În plus, nu vor exista emisii de dioxid de carbon sau de alte substanţe poluatoare ca în cazul energiei produse din hidrocarburi.
EnviroMission estimeaza ca proiectul va costa 750 milioane dolari, iar când va fi terminat turnul, în 2015, acesta va furniza energie pentru 150.000 de case, continuând să facă acest lucru pe parcursul unei perioade de până la optzeci de ani.
În ciuda succesului pe care îl promit aceste construcţii, specialiştii ne anunţă că pentru a alimenta un oraş ca Los Angeles, cu 4 milioane de locuitori, ar fi nevoie de 12 astfel de turnuri.
Recent au fost înregistrate câteva semne de progres, care dau speranţe că în viitor un astfel de proiect va fi posibil. Compania a demarat acţiuni în Jinshawan, o regiune din Mongolia, unde un sistem asemănător produce 200 de kilowaţi, existând planuri de extindere a tehnologiei şi în alte regiuni din Spania şi Namibia.
Iată cum arată un astfel de turn solar:



Sursa: SmartPlanet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu