Cercetătorii din Anglia şi SUA au creat un nou tip de vaccin împotriva cancerului de prostată ce a avut rezultate încurajatoare.
Folosind ADN din celule sănătoase, oamenii de ştiinţă au creat un vaccin care a vindecat 80% din şoarecii care sufereau de cancer de prostată, relatează publicaţia Nature Medicine.
Cercetatorii cred ca principiul folosit pentru dezvoltarea vaccinului ar putea fi aplicat şi în cazul altor tipuri de cancer, precum cel de piele.
Organizaţia Cancer Research UK a declarat că, deşi descoperirea este una semnificativă, este nevoie, în continuare, de o cercetare amănunţită. Vaccinurile împotiva cancerului nu sunt descoperiri noi. Dar, spre deosebire de vaccinurile traditionale care protejează împotriva infecţiei, acestea determină sistemul imunitar să atace tumorile deja existente. Mai exact aceste vaccinuri ţintesc markerii de pe suprafaţa celulelor canceroase, cunoscut sub numele de antigeni.
Profesorul Alan Melcher, de la Universitatea din Leeds susţine că "cea mai mare provocare în imunologie este dezvoltarea unor antigeni care pot ţinti tumorile, fara a provoca daune în altă parte."
Cercetătorii din Leeds şi de la clinica Mayo din SUA, au luat ADN din celule prostatice şi le-au inserat într-un virus cu care au infectat şoareci. ADN-ul din celulele prostatei a determinat virusul să producă o gama larga de antigeni prostatici, astfel încât, atunci când sistemul imunitar luptă împotriva virusului să atace celulele canceroase din prostată. Esenţial este faptul că celulele prostatice sănătoase şi alte părţi ale corpului nu sunt afectate. În laborator, un ciclu de 9 injecţii cu virus a dus la vindecarea a 80% din şoarecii cu tumori prostatice.
Melcher spune că este posibil să treacă ani de zile până când tratamentul va putea fi folosit în cazul oamenilor. "Avem motive să fim entuziasmaţi. Nu este o cercetare ieşită din comun, dar este bazată pe imunoterapie şi tratamente care par foarte promiţătoare," a adăugat el.
Recent, medicii au susţinut că medicamentul Ipilimumab, care funcţionează pe acest principiu, stimulând sistemul imunitar pentru a lupta impotriva cancerului, ar putea creşte speranţa de viaţă a celor ce suferă de cancer.
Cercetătorii au afirmat că folosirea ADN-ului sănătos este o abordare generală care va putea avea implicaţii pentru vaccinurile împotriva altor tipuri de cancer. Acum ei încearcă să vadă dacă această metodă dă rezultate în tratarea cancerului de piele.
Deşi aceste cercetării ne dau speranţe, ele nu au fost demonstrate momentan decât în cazul şoarecilor. Pentru a putea urmări efectele pe care vaccinul le are asupra oamenilor oamenii de ştiinţă mai au de efectuat studii amănunţite.
Sursa: BBC News
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu