Cercetătorii japonezi au dezvoltat primul dispozitiv de endoscopie capabil de autopropulsie, acesta măsurând doar 4,5 cm în lungime.
Dispozitivul este asemănat cu un "mormoloc" ce poate fi controlat de la distanţă şi care poate "înota" printre mâncarea digerată, captând imagini pe tot parcursul "călătoriei".
Acest tip de endoscopie nu este unul nou, dar camerele ingerabile anterioare depindeau de contracţii musculare naturale pentru a se mişca prin organism. Dispozitivul cunoscut sub numele de "Mermaid" (sirena), simplifică procesul datorită mişcării rapide prin tractul digestiv până la destinaţie, oricare ar fi aceasta. Pentru a grăbi procesul, acest dispozitiv poate intra în sistemul digestiv prin oricare din cele două capete ale acestuia.
Dispozitivul are un centimetru în diametru şi doar 4,5 centimetri lungime şi foloseşte maşini magnetice pentru a controla mişcarea ei şi locaţia. Doctorii pilotează endoscopul cu ajutorul unui joystick, urmărind progresele acestuia pe un monitor. Echipa care a conceput această capsulă-minune susţine că este prima oară când un endoscop autopropulsat a "călătorit" cu succes de-a lungul colonului uman, reuşind să transmită imagini pe parcursul întregii călătorii. De asemenea, invenţia japonezilor poate transmite imagini inclusiv din intestinul mic, zonă extrem de greu de accesat până acum.
Procesul de traversare a endoscopului prin sistemul digestiv, de la esofag, până la colon, durează în jur de câteva ore şi poate ajuta pacienţii să detecteze din timp eventualele semne ale cancerului.
Endoscopul poate surprinde două imagini pe secundă, iar bateria camerei funcţionează între 8 şi 10 ore.
Sursa: PopSci şi Mainichi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu