Cercetătorii au descoperit o modalitate mai rapidă şi care are o acurateţe desăvârşită în producerea de noi dinţi pentru pacienţii clinicilor stomatologice. Dar dinţii sunt primul pas către crearea rapidă de prototipuri pentru toate părţile corpului uman.
Utilizarea tehnologiilor existente de printare în format tridimensional, folosind materiale din biocompuşi şi imagistica medicală, ar putea ajuta la reproducerea unor replici exacte ale dinţilor lipsă ai pacienţilor. Odată ce există posibilitatea de a imprima dinţi, nu este prea departe imprimarea alor părţi ale corpului uman.
Stomatologii folosesc deja maşinării pentru a realiza dinţii falşi. Dar tehnica actuală implică conectarea unui RMN la o maşină de frezat şi tăierea noului dinte dintr-un bloc de polimer. Acest proces este unul îndelungat şi unul nu tocmai exact. Dinţii au o formă complicată, modelarea unuia prin şlefuire, pentru a imita fiecare formă unică a dintelui, fiind foarte dificilă.
Dar cercetătorii iranieni şi-au dat seama că dacă vor crea dinţii strat cu strat, proces folosit de imprimantele 3D, vor permite formarea unei proteze dentare mult mai precise. De asemenea, timpul necesar creării acestei proteze va fi unul foarte scurt.
După ce procesul de imprimare a dinţilor cu ajutorul tehnologiei de printare 3D va fi stăpânit, s-ar putea trece la crearea unor noi părţi ale corpului. Protezele realizate din oase care să-l imite cu exactitate pe cel pierdut ar fi cu adevărat minunate. Din moment ce se vor putea reface componente întregi ale organismului uman cu ajutorul acestei noi tehnologii, ştiinţa medicală va avea orizonturi mult mai largi.
Sursa: FastCompany
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu