O echipă de arheologi din Egipt şi Franţa a descoperit o poartă de piatră veche de 2.700 de ani. Artefactul ce a aparţinut regelui nubian Shabaka a fost găsit în urma unei săpături efectuate lângă templul Karnak din Luxor, a relatat Ministrul Antichităţilor din Egipt.
Oficialii egipteni spun că poarta descoperită este într-o stare bună, susţinând că aceasta constituia calea de acces spre camera comorilor a regelui Shabaka.
"Este pentru prima dată când descoperim într-o condiţie bună un artefact aparţinând dinastiei a 25-a, care să nu fi fost distrus de cei din dinastia a 26-a", a declarat Mansur Boraik, şeful egiptean al Centrului Franco-Egiptean de Cercetare a Templelor de la Karnak.
Pe masiva poartă de piatră au fost descoperite gravuri colorate ale regelui Shabaka, reprezentat în timp ce o oferă pe Maat, zeiţa adevărului, lui Amun Ra, zeul suprem.
"Misiunea franco-egipteană a reuşit să facă descoperiri importante din perioada dinastiei a 18-a până la cea de-a 25-a", a afirmat Zahi Hawass, ministrul egiptean al antichităţilor.
Printre celelalte artefacte găsite de arheologii din cele două ţări se numără un perete de piatră ce înconjoară templul lui Ptah, zeul oraşului Memphis. Acest templu fusese construit pe situl unui templu mai vechi, fiind restaurat de regele Shabaka.
Echipa franco-egipteană lucrează la restaurarea acestui templu, intenţionând să fie deschis vizitării iarna următoare. De asemenea, poarta proaspăt descoperită urmează să fie şi ea printre exponatele ce vor putea fi admirate de vizitatori.
"Această descoperire arată că templul de la Karnak încă are multe secrete de descoperit şi va mai avea timp de mulţi ani de acum înainte", a afirmat Dominiquie Valbelle, unul dintre cercetători.
Sursa: AFP
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu