duminică, 24 iulie 2011

Cum se împacă medicina modernă cu Yoga

Ne confruntăm în prezent cu numeroase boli cronice datorate îmbătrânirii, problemelor de mediu şi stilul de viaţă hedonist, cum ar fi cancerul, diabetul, osteoporoza şi bolile cardiovasculare, precum şi multe boli incurabile, cum ar fi SIDA. O metodă pentru a aborda mai eficient aceste provocări este integrarea diferitelor tehnici tradiţionale de vindecare, inclusiv Yoga.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adaugat recent o nouă dimensiune la înţelegerea modernă a sănătăţii, dimensiunea spirituală. Un nou semn că două lumi până nu demult aparent incompatibile gasesc puncte de congruenţă.
Yoga implică o abordare holistică a vindecării, luând în calcul toate straturile fiinţei umane: fizic, mental, emoţional, spiritual. Medicina se bazează pe anatomie, fiziologie, biochimie şi pe relaţia structură-funcţie între celule, ţesuturi şi organe. Aceasta se concentrează pe diagnosticarea şi tratamentul bolilor acute prin medicamente, chirurgie, radiaţii şi alte modalităţi de tratament.
Medicina modernă are ca scop final o stare fizică şi mentală optimă. Yoga urmăreşte, de asemenea, atingerea bunăstării mentale şi fizice, deşi metodologia diferă. În timp ce medicina modernă are multe de oferit omenirii în tratamentul şi managementul unor boli acute, accidente şi boli transmisibile, Yoga are numeroase avantaje în ceea ce priveşte posibilităţile de prevenire şi de reabilitare, aducând în plus multe metode de gestionare şi combatere a bolilor. În timp ce ştiinţa modernă cercetează exteriorul pentru a găsi cauza bolii, învăţătura Yoga recomandă o înţelegere a aspectelor profunde, interioare.
Anatomie şi fiziologie
Terapeuţii şi practicanţii Yoga pot beneficia de pe urma analizei complicate şi detaliate oferite de medicina modernă, organismul fiind defalcat în sisteme, apoi în organe, ţesuturi şi în cele din urmă în miliarde de celule. Pe de altă parte, tradiţia Yoga are o interpretare mai holistică, bazată pe Pancha Koshas (cinci învelişuri) ajutându-i pe medici să înţeleagă că omul nu este doar "un corp" şi că există alte 4 straturi la fel, dacă nu mai importante decât cel fizic. Omul este o manifestare a Divinului şi are nu doar corpul fizic, ci, de asemenea, un corp de energie, un corp mental, un organism de înţelepciune şi un organism de fericire veşnică. O înţelegere a anatomiei psihice, a fiziologiei Nadis-urilor (canalele energetic din corp) şi Chakrelor (centrele de energie) cuplată cu înţelegerea practică a detaliilor corpului fizic poate inspira celor preocupaţi de sănătatea omului cunoaşterea reală a sinelui în toate aspectele sale.
Dr. Georg Feuerstein spune "Cu mult înainte ca fizicienii să descopere că materia este energie ce vibreaza cu o anumita frecvenţă, yoghinii din India au înţeles că acest corp-minte este ca o manifestare ludică a puterii ultime (Shakti), aspectul dinamic al realităţii. Ei şi-au dat seama că pentru a descoperi adevăratul Sine, trebuie valorificat potenţialul atenţiei, deoarece energia din corp-minte urmează atenţia." Un exemplu simplu este creşterea măsurabilă a fluxului sanguin la degetele de la mâini sau de la picioare când ne concentrăm asupra lor.
Yoghinii pun mare accent pe destinaţia atenţiei lor, deoarece mintea creează tipare de energie, provocând obiceiuri de gândire şi de comportament care pot fi dăunătoare pentru căutarea fericirii autentice
Profesorul universitar Dr. SV Rao, medic şi eminent om de ştiinţă Yoga, spune: "Yoga este o ştiinţă, deoarece este verificabilă. Yoga ca ştiinţă de a trai este, de asemenea, o arta. Yoga, prin urmare,poate fi definită ca ştiinţa şi arta de a trai optim."
Sistemul de prevenţie a bolilor
Stilul de viaţă yoga, care include Yama şi Niyama poate ajuta la prevenirea unor boli moderne precum Hepatita B şi SIDA. Curăţenia care este predată prin intermediul Saucha poate preveni şi limita răspândirea bolilor contagioase şi infecţioase. Pacea mentală şi atitudinile Yoga, cum ar fi Pratipaksha Bhavanam (transformarea gândurilor negative în gânduri pozitive prin considerarea punctului de vedere opus), Samatvam (calmarea minţii) şi Vairagya (detaşarea dezinteresată) pot ajuta la prevenirea multor boli psihosomatice care fac ravagii în lumea modernă. Dacă aceste valori Yoga, precum şi practici ca Asanas, Pranayama, Kriyas şi Dhyana sunt incluse în viaţa omului modern, putem preveni aproape toate bolile care abundă astăzi.
Pentru a cita un eminent neurochirurg Dr. B Ramamurthi,"Renaşterea ştiinţei Yoga este un semn bun pentru omenire. Toate progresele tehnologice din mileniul trei nu vor aduce omenirii fericirea, deoarece omul are o severă tendinţă spre agresivitate şi este probabil să se autodistrugă din cauza acestei agresivităţi. Singura cale de ieşire din aceasta stare este ştiinţa minţii şi a coprului, Yoga, care transcende toate religiile şi cultele"
Managementul şi tratarea bolilor
O relaţie de simbioză între tehnicile de medicina moderna si Yoga poate ajuta pacientul mai mult decât un refuz dogmatic de a vedea "cealaltă parte". Yoga are multe de oferit în ceea ce priveşte tulburările psihosomatice şi tulburările legate de stres, cum ar fi diabetul zaharat, astm bronşic, epilepsie, hipertensiune arteriala, dureri de spate şi alte tulburări funcţionale.
Yoga poate ajuta la reducerea şi, în unele cazuri, eliminarea dozei de medicamente şi starea de dependenţa la pacienţii care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, epilepsie, anxietate, astm bronşic, constipaţie, dispepsie, insomnie, artrita, sinuzită şi afecţiuni dermatologice.
Pentru a-l cita pe Dr. Steven F Brena, "Yoga este probabil cel mai eficient mod de a face faţă dizabilităţilor psihosomatice. Asanele sunt probabil cel mai bun instrument pentru a corecta obiceiurile greşite de folosire a muşchilor.
Pranayama (tehnicile de respiraţie) şi Pratyahara (retragerea simţurilor) sunt modalităţi extrem de eficiente pentru a distrage atenţia persoanei de la obiectele din mediul exterior, pentru a-i creşte potenţialul de energie şi pentru a-i mări gradul de control asupra stării interioare. Mai mult decât atât, practica Yoga conduce la conştientizarea şi mai buna înţelegere a propriei persoane, la ajustarea emoţiilor, expansiunea intelectului, permiţându-ne nu doar să funcţionăm mai bine în orice situaţie ci să trăim ca fiinţe spirituale cu valori universale."
Pentru rezultate pozitive, terapeuţii Yoga trebuie să lucreze neapărat în tandem cu medicii atunci când îşi propun să contribuie la vindecarea pacienţilor care au un tratament alopat. Oprirea bruscă a administrării medicamentelor poate avea efecte catastrofale.
Trebuie să ne amintim cuvintele lui Platon, atunci când a spus, "Tratamentul părţii nu trebuie să se realizeze fără tratamentul întregului", ceea ce înseamnă că tratamentul corpului fără tratarea minţii şi a sufletul ar fi o pierdere inutilă de timp.
Reabilitarea persoanelor cu handicap fizic sau mental
Practicile de fizioterapie au multe în comun cu cele Yoga. În cazul persoanelor cu deficienţe în învăţare practicile Yoga pot ajuta la îmbunătăţirea IQ-ului, precum şi la o mai bună raportare la sine şi la ceilalţi.
Probleme musculare şi scheletice pot fi tratate prin asocierea de tehnici care ajută la îmbunătăţirea funcţiilor precum şi la dezvoltarea gamei de abilităţi de mişcare, forţă şi rezistenţă. Echilibrul şi dexteritatea pot fi, de asemenea, îmbunătăţite prin terapie combinată cu Yoga.
Pe cei care se află în stadiul de recuperare ca urmare a unor accidente şi traume fizice practica Yoga îi poate ajuta să revină mai rapid din nou pe picioarele lor. Un exemplu în acest sens a fost dr. Swami Gitananda Giri care a reuşit să îşi folosească normal corpul după 6 luni în care a stat în ghips. Swamiji obişnuia să spună,"Medicina modernă m-a ţinut în viaţă dar a fost Yoga cea care mi-a dat înapoi viaţa mea, altfel aş fi fost un infirm pentru totdeauna ".
Yoga, de asemenea, are multe de oferit pentru cei care suferă din cauza abuzului de droguri, ajutându-i să dobândească auto-control şi să înţeleagă viaţa din altă perspectivă.
Relaxarea
Majoritatea medicilor înţeleg că este important să te relaxezi pentru a te face bine. Problema este că, deşi doctorul îi recomandă pacientului să se relaxeze, nu îi spune şi cum să facă asta. Practicile din Hatha şi Jnana Yoga ajută la relaxarea corpului, a minţii şi a emoţiilor. Relaxarea este un element cheie în orice terapie Yoga. S-a constatat că Shavasana ajută pacienţii cu hipertensiune iar practicile precum Savitri Pranayama, Chandra Pranayama, Kaya Kriya, Yoga Nidra, Anuloma, Viloma Prakriyas şi Marmanasthanam Kriya sunt de un real ajutor pentru o relaxare completă.
Îmbătrânirea
Medicina modernă încearcă să întârzie procesul de îmbătrânire şi să îi ajute pe oameni să arate mai bine oferindu-le metode chirurgicale care nu sunt decât o mascare exterioară a îmbătrânirii inerente.
Un regim alimentar sănătos şi asanele (posturile corporale) sunt cele mai de bază aspecte prin care Yoga poate aduce o contribuţie. Un alt aspect este prevenirea unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.
Yoghinii avansaţi sunt un exemplu uimitor de sănătate fizică şi mentală la orice vârstă, arătându-ne o cale de a îmbătrâni frumos, fără să ne pierdem facultăţile mentale.
Psihoterapia
În domeniul psihoterapiei şi pishoanalizei se observă o reiterare şi reinterpretare a conceptelor antice din Yoga. Multe concepte moderne , precum identificarea şi proiectarea sunt similare celor din psihologia Yoga. CG Jung a fost foarte interesat de Yoga şi de înţelepciunea orientală, afirmând: "Chakrele reprezintă un efort real de reprezentare simbolică a psihicului".
Teoria bazată pe Klesha (cauzele care provoacă suferinţa) este un model excelent de psihoterapie, combinată cu terapiile emoţionale bazate pe Swadyaya (proces de introspecţie, observare şi analiză a propriei persoane), Pranayama (tehnici de respiraţie), Pratyahara(practica retragerii simţurilor ), Dharana (concentrare), Dhyana (meditaţie) şi Bhajan (cântece devoţionale).
Dezvoltarea unor atitudini psihologice benefice, pentru a stabiliza şi a aduce claritate minţii se realizează prin Vairagya (capacitatea de discernământ), Chitta Prasadanam (liniştirea minţii) precum şi prin sfaturile lui Patanjali: mintea se curăţă prin cultivarea sentimentelor de prietenie faţă de cei care sunt fericiţi, compasiune pentru cei care suferă, bunăvoinţa faţă de cei care sunt virtuoşi şi indiferenţă sau de neutralitate faţă de cei pe care îi percepem ca răi (maitri karuna mudita upekshanam sukha duhka punya apunya vishayanam bhavanatah chitta prasadanam)
Concluzie
Yoga şi medicina modernă nu se exclud una pe cealaltă ci sunt sisteme complementare. Colaborarea lor va avea un impact semnificativ asupra sistemului nostru de îngrijire a sănătăţii, îmbinarea lor având potenţialul de a ne arăta calea pentru a trăi o stare de sănătate globală.
Cu referire la îmbinarea dintre Yoga şi medicina modernă Doctorul Steven F Brena din Australia face următoarele afirmaţii: "Domeniul real de convergenţă constă în recunoaşterea faptului că legile materiei fizice sunt obligatorii numai până la un anumit punct, dincolo de ele, omul poate găsi libertatea interioară, folosindu-şi puterea voinţei şi tehnicile corespunzătoare pentru a-şi selecta obiceiurile şi pentru a obţine control asupra funcţionării viscerale şi emoţionale. Psihologia ne spune că funcţiile noastre biologice sunt limitate de ritmicitatea fenomenelor pământeşti dar, de asemenea, a demonstrat că performanţele noastre pot fi controlate prin antrenament, care nu este influenţat de ritmul circadian. E ca şi cum investigaţiile ştiinţifice îl arată într-o parte pe om legat de pământ, la fel ca orice altă creatură, în timp ce din altă perspectivă par să dovedească faptul că potenţialele umane sunt mai mari decât forţele care ne leagă - este exact ceea ce Vedele au spus acum mii de ani.
Din cauza lipsei de control asupra sistemelor noastre viscerale, suntem adesea prea risipitori în cheltuirea capitalului de energie. Suntem mereu tensionaţi şi agresivi în orice activitate am efectua, mereu în competiţie cu cineva sau cu noi înşine, ne pierdem energia în acţiuni confuze şi reacţii proaste. De multe ori nu facem faţă unor situaţii date în urma unei evaluări raţionale şi inteligente, ci cu izbucniri emotionale, arzând o mulţime de combustibil. Experienţa acumulată din diverse centre de reabilitare in jurul lumii, care se ocupă cu o varietate de handicapuri, confirmă faptul că potenţialul nostru e mult mai mare decât presupunem, cu condiţia ca noi sa ne antrenăm adecvat eforturile şi consumarea energiei de care dispunem.
Yoga a fost de părere că secretul împlinirii în viaţa şi evoluţia spirituală constă în capacitatea de a concentra energia vitală în locul disipării acesteia. "RajaYoga" (Yoga Regală) ia omul aşa cum este, cu toate handicapurile, şi-l aduce mai sus, dincolo de limitele forţelor materiale la Conştiinţa Cosmică, învăţându-l cum să-şi extindă capitalul său de energie şi cum să-l folosească cu înţelepciune. De-a lungul drumului, în timp ce caută realizarea spirituală, omul poate descoperi, de asemenea, cheia pentru sănătate, bucurie şi libertate interioară. În acest domeniu de gândire şi de predare, antica disciplină Yoga se întâlneşte şi este de acord cu investigaţiile din ce în ce mai avansate în domeniul ştiinţelor medicale"
Autor: Avisek Majumdar, profesor de Satyananda Yoga, una din cele mai autentice tradiţii de Yoga din India
Avisek organizeaza pe 27 si 28 iulie un workshop cu invitat special, Swami Muktidharma, mentor spiritual si speaker inspirational recunoscut la nivel mondial, cu 16 ani de training in India si 40 de ani de experienta Satyananda Yoga. Swami Muktidharma aplică, de asemenea, Yoga în scop terapeutic în cadrul centrului înfiinţat în Noua Zeelandă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu