luni, 18 iulie 2011

Boala Alzheimer ar putea fi detectată timpuriu prin studierea retinei

Boala Alzheimer ar putea fi detectată timpuriu prin studierea retinei
Oamenii de ştiinţă speră să poată detecta boala Alzheimer din timp, cu ajutorul unui test oftalmologic.
Cercetătorii consideră că retina ar putea constitui locul-cheie pentru depistarea timpurie a bolii Alzheimer. Depistarea micilor diferenţe din retină ar putea conduce la diagnosticarea afecţiunii degenerative din timp, lucru ce ar permite o mai bună îngrijire a pacienţilor loviţi de această problemă.
"Capacitatea de a diagnostica boala Alzheimer din timp este o ţintă extrem de importantă a cercetării. Depistarea timpurie ar ajuta oamenii să-şi planifice viitorul din timp, totodată deschizând calea spre potenţiale noi tratamente ce ar putea fi testate în fazele timpurii ale bolii, când este cel mai probabil ca acestea să funcţioneze. Ţinând cont că 820.000 de oameni din Marea Britanie sunt afectaţi de demenţă, este în mod cert nevoie de mai multe cercetări pentru a descoperi căi mai bune de diagnosticare, tratare şi prevenire a acestei afecţiuni", a declarat Rebecca Wood, directorul organizaţiei Alzheimer's Research UK.
În acest moment, demenţa este diagnosticată cu ajutorul unor teste de memorie sau prin scanarea creierului. Oamenii de ştiinţă au început recent să studieze retina umană, pentru a observa dacă aceasta oferă indicii asupra dezvoltării bolii.
Într-un studiu prezentat duminică la o conferinţă internaţională ce a avut loc la Paris, o echipă de cercetători australieni au studiat 126 de subiecţi umani. Acestora le-a fost fotografiată retina cu ajutorul unei tehnici speciale, cercetătorii descoperind că grosimea vaselor de sânge prezenta "o variaţie semnificativă" între pacienţii ce sufereau de Alzheimer, în comparaţie cu oamenii sănătoşi.
Această cercetare confirmă descoperirile cercetătorilor de la University College London, care au reuşit anul trecut să demonstreze, în cadrul unui studiu efectuat pe animale, existenţa unei corelări între deteriorarea celulară a retinei şi deteriorarea cerebrală.
Cele două studii oferă noi speranţe pentru un tratament eficient în cazul bolii Alzheimer.
Sursa: The Telegraph

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu