Hrănirea copiilor exclusiv cu lapte matern până la vârsta de 6 luni poate reduce riscul apariţiei simptomelor astmului în copilărie.
Studiul publicat online în European Respiratory Journal a urmărit impactul pe care îl au factori precum durata alăptării şi introducerea altor alimente în dieta bebeluşilor.
Cercetătorii de la Centrul Medical Erasmus din Olanda au utilizat chestionare pentru a aduna informaţii despre mai bine de 5.000 de copii. Au fost solicitate informaţii despre dieta bebeluşilor: dacă au fost alăptaţi în primul an de viaţă, la ce vârstă au fost înţărcaţi şi când le-au fost introduse în dietă alte tipuri de lapte decât cel matern şi alte alimente.
Chestionarele au continuat să fie completate periodic până când copiii au atins vârsta de 4 ani, pentru a se afla dacă aceştia au prezentat simptome ale astmului.
Rezultatele au arătat că subiecţii care nu au fost alăptaţi niciodată au prezentat o incidenţă mult mai mare a repiraţiei dificile şi a tusei uscate sau cu expectoraţii în primii 4 ani de viaţă, comparativ cu cei care au fost hrăniţi cu lapte matern în primele 6 luni. Copiii care nu fuseseră alăptaţi deloc prezentau de 1,4-1,5 mai des simptome precum repiraţia şuierătoare şi tusea. Chiar şi în cazul copiilor care au fost hrăniţi atât cu laptele mamei, cât şi cu alte tipuri de lapte în primele 4 luni, s-a observat un risc crescut de dezvoltare a simptomelor premergătoare astmului, comparativ cu cei care au fost hrăniţi în exclusivitate cu lapte matern.
Deşi studii anterioare au arătat că există o legătură între alăptare şi astm, această cercetare este prima care a evidenţiat legătura dintre durata alăptării şi numărul episoadelor de respiraţie dificilă. De asemenea, studiul a relevat faptul că primele simptome ale astmului apar mult mai devreme la copiii care au fost alăptaţi mai puţin timp sau în completarea dietei formate din alte alimente.
"Legătura dintre durata şi exclusivitatea alăptării şi apariţia simptomelor astmului în primii patru ani de viaţă s-a manifestat independent de apariţia bolilor infecţioase şi atopice. Aceste rezultate susţin recomandarea actuală a autorităţilor din domeniul medical, care promovează alăptarea exclusivă timp de 6 luni în ţările industrializate. Va fi nevoie de alte studii pentru a demonstra efectul alăptării asupra diferitelor tipuri de astm dezvoltate în cursul vieţii," a afirmat Dr Agnes Sonnenschein-van der Voort, conducătoarea echipei de cercetători care a derulat acest studiu.
Sursa: Eurekalert
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu