marți, 14 iunie 2011

Turist în Coreea de Nord - EP. 4: De la vasul spion american la marile monumente ale Pyongyang-ului * Autor: Cezar Dumitru

Turist în Coreea de Nord - EP. 4: De la vasul spion american la marile monumente ale Pyongyang-ului
Pranzul ne este servit inapoi in enclava aurita de la hotel. As fi preferat undeva in oras, mai ales ca exista cateva restaurante cu nume extrem de originale printre care “Pyongyang Numer One Duck Restaurant” (oare o exista si un “number 2” ?), dar programul zice ca vom manca la hotel in acelasi cadru mirific cu picturi mari cu peisaje pline cu flori. Oricum, ghidul ne-a promis ca in zilele urmatoare vom manca in oras, inclusiv la un restaurant unde fostul presedinte sud-coreean care a facut o vizita istorica in Coreea de Nord in 2000 a mancat de s-a lins pe degete. Oferta de mancare la fel de imensa… Printre preparate, suntem asigurati ca lipseste carnea de caine – doar ticalosii din Sud mananca asa ceva.
Dupa o portie consistenta de "hot pot" cu orez, plecam spre urmatoarea mega-atractie turistica din capitala nord-coreeana - vasul spion USS Pueblo ! Ce este USS Pueblo - nimic iesit din comun, un vapor spion mascat ca vapor stiintific. Acum vreo 30 ani, nord-coreenii l-au capturat cu tot cu echipaj in timp ce era in misiune de culegere date… SUA pretinde ca atacul a avut loc in apele internationale, Coreea de Nord ca i-au prins in apele lor teritoriale… Evident, aceasta controversa va continua sa fie una dintre marile mistere ale istoriei omenirii care nu vor fi rezolvate. Ce e cert, vasul a fost capturat cu tot cu echipaj.
Cum noi nu suntem spioni americani (desi probabil suspectati), suntem primiti la bord fara probleme. Evident, au fost pastrate armele, echipamentele de spionaj (niste dulapuri cu tot soiul de scule si calculatoare de prin anii 50 - 60). Vasul a fost folosit in al doilea razboi mondial si apoi in spionajul de pe coastele Coreii de Nord, Chinei si Vietnamului. De cand a devenit obiectiv turistic, nord-coreenii au instalat si niste televizioare cu un video care ne arata imagini care ne dovedesc mai mult sau mai putin convingator ca USS Pueblo a fost capturat in apele teritoriale… Vedem scrisori si filme cu echipajul care se bucura de o gazduire ca in sanul lui Avraam (odata ajunsi in America, vor povesti despre torturarea lor si despre executii false pentru a-i face sa-si recunoasca vina). Evident, la sfarsit, dupa ce echipajul capturat s-a umilit cerandu-si mii de scuze, dar si dupa ce o autoritate americana si-a cerut scuze printr-o scrisoare oficiala, echipajul a fost expulzat in Coreea de Sud, trecand pe jos peste "bridge of no return", punctul de pe incinsa frontiera nord-sud coreeana pe unde se returnau spionii. De fapt, nord-coreenii au o pasiune pentru scrisorile in care diverse autoritati nord-americane isi cer scuze pentru diverse agresiuni mai mari sau mai mici.
Vasul este echipat astazi doar de o femeie-soldat care parea sa nu dea prea multi woni pe noi, dar care ne urmarea totusi cu coada ochiului. Pe malul raului, fix langa USS Pueblo, se afla si o torpila capturata tot acum multi ani si expusa la loc de cinste, inca o dovada a agresiunii permanente a americanilor. USS Pueblo este singurul vas al marinei militare a SUA care este tinut capturat intr-o alta tara. In mod oficial, se afla pe lista vaselor Marinei SUA ca vas operational. In mod surprinzator, in timpul vizitei din 2000 a fostului secretar de stat Madeleine Albright, se pare ca nord-coreenii au propus repatrierea vasului… Dar probabil au cerut un pret prea mare, asa ca USS Pueblo continua sa fie una din atractiile turistice din Pyongyang.
Urmatorul obiectiv este unul dintre monumentele "grele" din Pyongyang - Turnul Ideii Ciuce… Am mai scris de ideea Ciuce… ce e ideea Ciuce ? In primul rand, nu este Ideea Ciuciu cum unii dintre voi, mai carcotasi ati spune, este filozofia de baza aflata la baza Coreeii de Nord, emanata de ati ghicit cine… the Great Leader. In engleza, i se spune "Juche Idea" (cred ca un traducator roman mai mucalit i-a spus in romaneste "ciuce") si vine din gandirea profunda ca "omul este stapanul a orice si decide orice"… este stapanul lui insusi… Dau din cap patruns de idée…. Incredibila descoperire… Nu m-as fi gandit niciodata la o filozofie atat de profunda… Dar asta e doar ideea initiala, ea a mers mai departe ducand ideea la filozofia autarhica de "incredere de sine" si de "auto-suficienta" - a mai fost nevoie de doar 2 pasi pentru a se stabili ca Republica Populara Democratica trebuie sa se bazeze numai pe ea insasi si sa-si produca totul ce are nevoie (sau, ma rog, ce se considera ca e nevoie).
In caz ca sunteti interesati in aprofundarea ideii ciuce, ei bine, exista numeroase grupuri de studii raspandite in intreaga lume (evident, nu sunt numite fan club-uri, ci cercuri de studii, fiind, desigur o filozofie). De altfel la intrarea in turnul Ideii Ciuce se afla zeci sau sute de placi trimise de aceste cluburi de studiu din Paraguay pana in Mozambic si din Portugalia pana in Filipine…. Ma uit cu atentie sa descopar si niste fani ciuce in Romania. Probabil or fi, dar inca nu si-au trimis placa la stalp.
Stalpul ideii ciuce a fost construita cu ocazia implinirii a 70 de ani de catre Great Leader. Exista niste zvonuri cum ca Dear Leader ar fi fost arhitectul acesteia, dar ghidul nu mi-a confirmat… adica n-a zis nici da, nici ba, probabil e secret de stat… Cum de asemenea secret de stat este daca Dear Leader are copii sau nu… Ghidul de fapt ne-a intrebat daca stim ceva… venisem cu lectia nefacuta, imi aduceam aminte doar de un fiu al lui Kim Jong Il care a fost arestat pe aeroportul Narita din Japonia alaturi de o femeie si un copil pentru ca voiau sa intre in Japonia cu niste pasapoarte false… Chestionat de autoritatile japoneze, el ar fi declarat ca venise sa se duca la Disneyland-ul de la Tokyo ! Se pare ca taica-su a fost extrem de suparat pe escapada disneyana a fiului si l-a dezmostenit, expedindu-l spre penitenta tocmai in Macao… Sensibili la potentialii clienti nemultumiti, cei de la Disneyland au construit imediat dupa incident un Disneyland la doar jumatate de ora de Macao, pe o insula apartinand Regiunii Administrative Speciale Hong Kong. Sper ca atunci Kim jr. s-a intalnit cu Mickey Mouse.
Stalpul este construit din marmura, iar in varf se afla o imensa flacara rosie din plastic… unii carcotasi sustin ca de departe, parca ar fi o imagine falica. Monumentul are 150 de metri (plus inca 20 metri flacara) si a fost construit din 25,550 blocuri de granit, adica fix cate zile de viata a avut Kim Ir Sen pana la frumoasa varsta de 70 de ani (s-au exclus anii bisecti). Slava Domnului, ca monumentul este dotat si cu un lift destul de rapid, asa ca nu e nevoie de cine stie ce eforturi pentru a ajunge fix in varf, la doi pasi de celebra "flacara".
Odata in ajuns in varf, nu se poate sa nu fi fascinat de panorama orasului. Orasul a fost facut praf si pulbere in timpul razboiului din 1950 - 1953 si reconstruit la indicatiile pretioase ale lui Kim Intaiul… Este un oras extrem de ordonat, se vede clar existenta unui plan integrat… Revedem locurile vizitate in cursul zilei - statuia lui Great Leader, Biblioteca Nationala, Piata Kim Ir Sen, hotelul, dar din pacate nu si USS Pueblo, ascuns dupa o baterie de blocuri. Lumea scoasa la repetitii pentru defilare pare sa-si fi terminat antrenamentul pe ziua de azi ca multi stateau pe scari la malul raului.
Dupa pozele si filmarea de rigoare, urmatorul obiectiv, pentru diversitate, are de-a face cu Partidul… Partidul e in toate care sunt… Ei bine si aici o mica surpriza - monumentul are sub 100 de metri inaltime si reproduce stema Partidului… Ei bine, stema Partidului Comunist Coreean nu este clasica secera si ciocanul, ci au mai introdus un element original - nord-coreenii au ridicat in rang si mult hulita (prin alte parti) intelectualitate, punand-o la picior de egalitate cu clasa muncitoare si cea taraneasca - pe langa secera si ciocan, stema contine si o pensula de caligraf… De altfel si RDGistii au ajuns la aceeasi concluzie cu privire la intelectuali (considerate o clasa prietenoasa, nu doar o patura ca la noi), dar cum nemtii sunt mai practici si orientati spre tehnica au ales compasul ca simbol al intelectualitatii… Coreenii, mai artisti, au ales pensula
Ca peste tot, apare ghida in costum popular, ni se face statistica a cati bolovani au fost folositi la constructia monunetului, din pacate aici nu apare nici o scrisoare de scuze de la americani… In schimb, sunt oripilat de blasfemia de peste rau… Daca te uiti spre statuia lui Great Leader oricat de great ar fi, tot este un pigmeu pe langa imensa piramida din spatele ei ce urmeaza sa fie un hotel pentru capitalisti verosi… Vai, ce blasfemie !!!
Ce mai e in program ?… pai din nou la stadion ! Ieri a fost Arirang-ul, azi este Mass Gymnastics, un Arirang mai mic, dar ceva mai sportiv… Si cum ieri am ramas cu gura cascata la ce am vazut, cum sa ratam Mass Gymnastics ?… Desi ghidul ne-a intrebat de vreo 5 ori daca vrem realmente sa mergem, am raspuns intr-un glas in mod afirmativ si cu toata convingerea… un astfel de spectacol nu se poate rata… chiar daca este fiul mai mic al lui "The Biggest Show on Earth"… dar despre show si noaptea care va urma, va voi povesti in episodul urmator…
Cezar a.k.a Imperator este un pasionat de călătorii, istorie şi de descoperirea altor civilizaţii. Poveştile sale din cele 78 de ţări vizitate, dar şi sfaturi de călătorie le puteţi găsi pe www.imperatortravel.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu