Imaginati-va un oras cu o apasata atmosfera coloniala, unde cladirile istorice sunt inconjurate de zgarie-nori, un loc unde Africa, asa cum o stim cu totii, este atat de prezenta si totusi atat de distanta… Acest taram al paradoxurilor este Pretoria, capitala Africii de Sud. De fapt, este singura capitala din lume unde imprejurimile marginite de cladiri cu peste 100 de etaje, sunt colindate inca de elefanti, girafe, zebre si lei!
- In acest articol:
- Salasul leilor
- Un regat pentru un... ponei!
- Capitala muzeelor
- Cullinan, acolo unde se nasc diamantele
- Hoteluri, cladiri si securitate
Salasul leilor
Chiar daca, la prima vedere, explorarea Pretoriei pare o sfidare a tuturor riscurilor imaginabile pentru turistul de secol XXI, sutele de obiective culturale, alaturi de istoria fascinanta a locurilor, coexista intr-o adevarata invitatie pentru a explora acea parte din Africa pe care ti-ai dorit mereu sa o vezi. Asigurata la pachet bineinteles, cu avantajele materiale ale societatii occientale.
Primul atlas de geografie care ne cade in maini ne asigura ca Pretoria este prima capitala a Africii de Sud. Stati asa! Cum adica prima capitala? Se poate intreba oricine pe buna dreptate…Ei bine, pentru locuitorii Tarii Soarelui, cum mai este numita Africa de Sud, Pretoria este, in primul rand, capitala administrativa, in vreme ce metropola Cape Town indeplineste functia de capitala legislativa, iar orasul Bluemfontein serveste drept capitala judiciara, cu toate particularitatile care deriva de aici. Istoric vorbind, Pretoria are ce oferi, si inca la discretie…
Primul atlas de geografie care ne cade in maini ne asigura ca Pretoria este prima capitala a Africii de Sud. Stati asa! Cum adica prima capitala? Se poate intreba oricine pe buna dreptate…Ei bine, pentru locuitorii Tarii Soarelui, cum mai este numita Africa de Sud, Pretoria este, in primul rand, capitala administrativa, in vreme ce metropola Cape Town indeplineste functia de capitala legislativa, iar orasul Bluemfontein serveste drept capitala judiciara, cu toate particularitatile care deriva de aici. Istoric vorbind, Pretoria are ce oferi, si inca la discretie…
Zona cunoscuta astazi drept Tshwane Metro Council, cu Pretoria in centrul sau, a fost locuita din timpuri imemoriabile de triburile negre Sotho. Pe undeva prin secolul al XV-lea, triburile Ndebele au migrat aici si s-au stabilit alaturi de bastinasii Sotho, pe malurile raului Apies. In anul 1820, triburile Matabele conduse de regele Mzilikaza au navalit peste locuitori, incursiunile acestora ducand la numeroase conflicte si o ura intertnica care nu s-a stins nici in zilele noastre.
In aceeasi perioada istorica, peste populatiile negre au sosit primii imigranti buri care au redus rapid la tacere orice opozitie din partea localnicilor. Bunaoara, triburile Matabele au fost invinse definitiv de catre celebrii Voortrekkers, in anul 1837, cu ocazia bataliei de la Mosega. 18 ani mai tarziu, colonistii albi s-au stabilit in arealul unde astazi se inalta orasul. In acele timpuri, zona era complet pustie, triburile negre evitand-o instinctiv din pricina numarului mare de lei, hiene si leoparzi care traiau in acele locuri.
Un regat pentru un... ponei!
Orasul cu denumire de origine latina, a fost botezat astfel in onoarea capetenie bure Andries Pretorius (foto jos), nimeni altul decat conducatorul trupelor Voortrekkers, care i-au zdrobit pe zulusii condusi de regele Dingaan, cu ocazia bataliei de la Raul Insangerat. Fondat in anul 1855, orasul a ajuns, in scurt timp, capitala Zuid Afrikaansche Republiek, sau provincia Transvaal, cum o numeau cu dusmanie britanicii in acea perioada.
Ca o paranteza picanta, merita readus aminte modul cum burii au obtinut zona Arcadia, care a devenit mai apoi o importanta suburbie a Pretoriei. Burii s-au infiintat in anul 1855 in fata sefului de trib care detinea Arcadia. Nu erau singuri, bineinteles, ci printre caii si catarii lor, aveau si un ponei. Capetenia a fost atat de amuzata si de incantata de "calul cel mic", incat le-a cedat burilor fara tocmeli intreaga zona in schimbul poneiului.
Guerrilla de buri in 1879
Pretoria a devenit faimoasa pentru prima data, la nivel mondiala, in anul 1899, cand viitorul premier britanic Winston Churchill, cu ocazia Razboiului Anglo-Bur, a fost capturat si detinut intre zidurile orasului, pana in momentul in care a reusit sa evadeze si sa fuga in Mozambic. Fortele britanice captureaza totusi Pretoria, in anul 1900, si mentin controlul regiunii inca doi ani de zile, pana la semnarea Pacii de la Vereeniging. Cand Uniunea Sud Africana a fost fondata in anul 1910, Pretoria a fost desemnata sa-i fie capitala administrativa. Astazi, in contextul Republicii Africa de Sud, orasul are aceeasi functie.
Clima este subtropicala, cu maxime care pot atinge in timpul verii australe temperaturi de +36 de grade Celsius, mai ales in lunile octombrie si noiembrie. Iernile australe sunt blande si aride cu temperaturi cuprinse intre 5 si 20 de grade Celsius.
Orasul traieste in umbra vecinului sau mai mare, Johannesburg, cu care se afla si in prezent intr-o intensa competitie. Granitele Pretoriei se afla intr-o continua expansiune si, chiar daca intre cele doua importante orase sud-africane exista o distanta mica, diferentele culturale si sociale sunt mari.
Pretoria este o capitala excelent deservita de variate modalitati de transport. Cu toate ca, pentru turisti, cea mai sigura si eficienta modalitate de a explora orasul consta in inchirierea unei masini, accesul prin oras se poate face forte bine si prin intermediul companiilor de autobuze, trenuri si microbuse oferite de municipalitate.
Capitala muzeelor
Toate ghidurile turistice care trateaza Pretoria cad de acord asupra unui lucru. Orasul este literalmente intesat de muzee, iar vizitarea acestora este un obiectiv de vacanta care nu trebuie ratat de niciun turist care ajunge aici. Asta pentru simplul motiv ca muzeele din cel mai "chic" oras al Africii de Sud, ofera imagini si amintiri de neintalnit in alte parti ale lumii.
African Window este Muzeul de Cultura al Africii de Sud, colectiile de aici incluzand site-uri arheologice, documente istorice si piese si unelte din Epoca de Piatra. Senzatia ca ai nimerit nu doar in capitala adminsitrativa, ci in capitala muzeelor este amlificata de intalnirea cu Transvaal Museum sau Muzeulde Istorie Naturala al tarii. A fost fondat in anul 1892 si detine impresionante colectii din perioadele Pliocenului si Pleistocenului, incluzand aici resturi de hominizi din Sterkfontein, Swartkraans si Kroomdrai, celebre locatii arheologice care fac parte din asanumitul Leagan al Omenirii. Muzeul mai detine colectii impresionante de mamifere, pasari, reptile si fluturi.
O alta locatie care nu trebuie ocolita, este Freedom Park, sau memorialul victimelor cazute in Razboaiele Burilor si cele doua razboaie mondiale. Dupa abolirea apartheidului, locatia detine si o aripa in care sunt readuse in memoria colectiva destinele lui Steven Biko, Oliver Tamboo, Albert Luthuli, plus soarta fostului militant devenit mai apoi presedinte, Nelson Mandela. Celebrul revolutionar sud-american Ernesto "Che" Guevara, beneficiaza si el de o camera a muzeului.
Pentru a intelege cat mai clar ca Africa de Sud isi datoreaza succesul, civilizatia si dezvoltarea economica, colonistilor buri, fara de care ar fi fost, fara dubii, inca un bantustan din lumea a treia, precum sunt vecinii sai, trebuie sa vizitati Monumentul Voortrekker. Acesta este un mausoleu-muzeu impresionant, in care este redata epopeea burilor si stradanile acestora de a ridica singura tara eminamente cu standarde de viata occidentale din intregul Continent Negru. Dintre locatile turistice care mai trebuiesc vizitate amintim: Kruger House, muzeul Van Wow si Fortul vechi al Pretoriei.
Cullinan, acolo unde se nasc diamantele
Daca pentru multi oameni, Africa de Sud este inca tara unde rasismul devenise politica oficiala de stat la un moment dat, sau locul unde rugby-ul a fost ridicat de la un simplu sport la rang de religie, Tara Soarelui ramane locatia unde s-au descoperit si inca se mai descopera cele mai mari diamante din lume. Sta marturie mina de diamante Cullinan, situata in apropierea Pretoriei.
La doar douazeci de minute distanta de capitala Africii de Sud, spre directia Gaunteng, puteti vizita cea mai bine pazita mina din intreaga lume. Mina a fost construita deasupra celui mai mare zacamant de kimberlite descoperit pe Terra (kimberlita si-a imprumutat numele de la orasul Kimberley, si se refera la o roca vulcanica bogata in potasiu care contine diamante in stare pure).
Aici a fost descoperit in anul 1905, Cullinan, cel mai mare diamant din lume. Pretioasa roca are numai putin de 3.106 carate si face parte, in prezent, dintre bijuteriile detinute de Coroana Regala Britanica. Mina Cullinan a intrat demult in circuitul turistic oficial, vizitatorii putand admira arhitectura deosebita a incintei principale, alaturi de o incursiune in shop-ul si cafeneaua minei.
Hoteluri, cladiri si securitate
Atractiile din apropierea Pretoriei nu se limiteaza doar la mina de diamante. Oraselul Rustenberg este o populara destinatie pentru majoritatea locuitorilor si turistilor. Rustenberg adaposteste o catedrala anglicana si o biserica reformata olandeza, ambele caldiri datand din secolul XIX.
Langa orasel, exista o mica rezervatie naturala cu acelasi nume, unde se pot admira in libertate elefanti, bivoli, zebre si alte animale reprezentative ale faunei africane. Amatorii de geologie, alaturi de cei atrasi de imagini spectaculoase pot face o excaursie de 40 kilometri in nordul Pretoriei. Acolo, troneaza craterul facut de asteroidul Tswaing. Formatiunea geologica are o vechime de peste 200.000 ani, iar pe fundul craterului exista un lac sarat.
Langa orasel, exista o mica rezervatie naturala cu acelasi nume, unde se pot admira in libertate elefanti, bivoli, zebre si alte animale reprezentative ale faunei africane. Amatorii de geologie, alaturi de cei atrasi de imagini spectaculoase pot face o excaursie de 40 kilometri in nordul Pretoriei. Acolo, troneaza craterul facut de asteroidul Tswaing. Formatiunea geologica are o vechime de peste 200.000 ani, iar pe fundul craterului exista un lac sarat.
Inapoi in oras, merita mentinut faptul ca acesta este un mare centru universitar. Aici isi au sediile prestigioasele locasuri de invatamant precum Universitatea din Pretoria, Universitatea Africii de Sud si Universitatea Tehnica Tshwane. Orasul ofera un spectacol arhitectural de neuitat. In acest context unic, s-au imbinat multe stiluri si curente artistice care si-au lasat amprenta asupra cladirilor. Turistii pot admira o paleta larga de edificii, care include elemente ale stilului britanic pana la Art Deco. Stau marturie cladirile Universitatii Africii de Sud, Cladirile Unionale, turnul Bancii Africii de Sud, Mahlamba Ndlopfu (Palatul Prezidential). Alte structuri care atrag imediat atentia sunt stadionul Laotfus Versfeld, Teatrul de Stat al Africii de Sud, Universitatea din Pretoria si sediul Departamentului de Cooperare si Relatii Internationale.
Nu trebuie trecut sub tacere nici faptul ca Pretoria, la fel ca toata Africa de Sud, se confrunta in ultimii ani cu o recrudescenta fara precedent a infractiunilor si criminalitatii stradale. Sfarsitul epocii Apartheid-ului, care a culminat cu predarea puterii majoritatii de culoare, a dat nastere unei situatii inter-rasiale foarte tensionate. Populatia neagra pastreaza o atitudine revansarda la adresa minoritatii albe.
In plus, prapastia social-economica intre cele doua rase este si astazi foarte adanca. Albii detin inca monopolul economic, iar mare parte din puterea financiara este si astazi in manile urmasilor burilor. Situatia infractionala s-a agravat si datorita maselor de imigranti din tari vecine precum Mozambic, Botswana sau Zimbabwe. Acestia, goniti de mizerie, seceta prelungita sau conflicte militare interne, s-au indreptat instinctual spre Africa de Sud, vazuta de ei drept un adevarat El Dorado.
In ultimii ani, autoritatile au luat masuri dure luate pentru diminuarea fenomenului infractional. Astfel, securitatea stradala din Pretoria este asigurata de adevarate trupe de soc, inarmate pana in dinti, al caror rol psihologic de descurajare este mai mult decat evident. Prezenta lor evidenta nu prezinta totusi niciun impediment pentru cohortele de turisti, securitatea acestora fiind in mare masura asigurata pe intreaga durata a vacantei in citadela neagra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu