sâmbătă, 11 iunie 2011

Oamenii de ştiinţă au înţeles de ce nicotina reduce apetitul

Oamenii de ştiinţă au înţeles de ce nicotina reduce apetitul
Cercetătorii au descoperit de ce fumatul ajută oamenii să scape de kilogramele în plus.
Nicotina activează o parte a creierului care suprimă pofta de mâncare. Această descoperire ar putea ajuta la crearea unor medicamente mai eficiente pentru dietă, susţin cercetătorii.
Descoperirile au fost dezvăluite după decenii de studii care arată că fumătorii tind să fie mai slabi decât nefumătorii, iar cei care renunţă la fumat tind să se îngraşe.
Cercetătorii au făcut această descoperire după ce au descoperit recent un indiciu, susţine Marina Picciotto, un profesor de psihiatrie de la Universitatea Yale.
Acest indiciu a fost descoperit în timpul experimentelor de cercetarea a unui produs chimic pentru tratarea depresiei. Un om de ştiinţă de la Yale, Yann Mineur a administrat şoarecilor o substanţă chimică asemănătoare nicotinei.
"În timp ce studia şoarecii, acesta a spus «Ştii ce, aceştia nu mănâncă la fel de mult ca şoarecii cărora nu li s-a administrat acest medicament». Astfel am decis să urmăm acest indiciu. A fost ca o uşă deschisă care ne-a arătat cum reuşeşte nicotina să scadă apetitul", susţine Picciotto.
Cercetătorii cunoşteau faptul că nicotina trebuie să declanşeze un răspuns de la anumite celule ale creierului. Aşa că au început să caute celule din hipotalamus, regiune a creierului cunoscută pentru reglarea apetitului şi s-au axat pe un tip de celule nervoase numite celule producătoare de proopiomelancortină, cunoscute pentru implicaţia în comportamentul mâncatului.
S-a demonstrat că nicotina face aceste celule mai active, dar încă nu s-a demonstrat felul în care nicotina comunică cu ele. Pentru a-şi da seama, cercetătorii au studiat diferite tipuri de receptori aflaţi pe suprafaţa acestora.
"Am considerat că aceiaşi receptori de nicotină care te influenţează să fumezi, ar fi cei care controlează apetitul. Dar ne-am înşelat", susţine Marina Picciotto.
Astfel că echipa a studiat alt tip de receptori implicaţi în reacţia numită luptă-sau-fugi care apare când animalele sau oamenii se confruntă cu o ameninţare.
Deşi s-a dovedit că aceşti receptori răspund la nicotină şi reduc sentimentul de foame, cercetătorii nu sugerează că oamenii ar trebui să se apuce de fumat pentru a pierde kilogramele în plus.
Pentru persoanele care îşi doresc să se lase de fumat, dar nu vor să se îngraşe, guma cu nicotină şi plasturii ar putea să le fie de ajutor. Dar orice formă a nicotinei are şi dezavantaje, iar oamenii de ştiinţă care studiază pierderea în greutate sunt de acord cu această idee.
Dacă oamenii folosesc un plasture cu nicotină "s-ar putea descoperi că aceştia pierd în greutate, dar apoi devin dependenţi de aceşti plasturi", spune Michael Cowley, cel care conduce studiul de la Institutul Monash de Obezitatea şi Diabet de la Universitatea din Melbourne, Australia.
Acest studiu va ajuta cercetătorii să dezvolte medicamente care suprimă pofta de mâncare fără a implica circuitele creierului ce dau dependenţă.
În laboratoarele lui Picciotto s-a demonstrat deja că substanţa asemănătoare nicotinei - citisina, ce a fost administrată şoarecilor, ajută la scăderea apetitului.
Citisina provine dintr-o sursă naturală: planta de salcâm galben. În Europa, produsele pe bază de salcâm ajută la renunţarea la fumat.
Acest studiu a fost publicat în Jurnalul Science.
Sursa: NPR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu