În această noapte (15 spre 16 iunie 2011) se va putea observa cea mai lungă eclipsă totală de Lună de mai bine de un deceniu, evenimentul urmând să dureze mai bine de 5 ore. Fenomenul va fi vizibil de pe întreg teritoriul României.
"Calea pe care Luna o va lua prin umbra Pământului este aproape direct prin centrul umbrei, astfel că această eclipsă va fi una dintre cele mai lungi", a declarat Ben Burress, astronom la Chabot Space & Science Center din California. " Ultima eclipsă care a fost la fel de lungă ca aceasta a avut loc în anul 2000, iar următoarea se va petrece în 2018, astfel că putem vorbi despre un eveniment destul de rar", a adăugat acesta.
Conform specialiştilor de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, eclipsa va începe la ora 20:24, când Luna se află sub orizont. Aceasta va răsări la 20:51 iar numai după 30 de minute (la ora 21:22) va începe să intre în umbra Pământului. Eclipsa totală va începe la ora 22:22, iar maximul eclipsei se va produce la ora 23:12, când Luna ar trebui să aibă o culoare portocalie-cărămizie (aceasta depinde de gradul de poluare atmosferică). Totalitatea se termină la ora 00:03, iar Luna va ieşi din umbră la ora 01:02, ca eclipsa să se încheie la ora 02:01.
Persoanele din Bucureşti pot să observe eclipsa de la Observatorul Astronomic, acesta fiind deschis publicului între orele 21:00 şi 04:00.
Eclipsa este vizibilă cu ochiul liber, nefiind necesară folosirea unui instrument astronomic pentru a o observa.
Surse: NG şi Astro Urseanu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu