Conform unor studii recente, gustul de grăsime ar putea fi recunoscut ca al 6-lea gust pe care oamenii îl pot percepe, după cel dulce, sărat, amar, acru şi umami (savuros).
Un studiu publicat în Journal of Neuroscience arată că moleculele lipidice generează o reacţie a papilelor gustative prin contactul un senzor molecular specific.
Acest experiment, efectuat pe şoareci, contrazice ceea ce se credea până acum despre gustul grăsimii, şi anume faptul că nu are niciun gust şi că este apreciată pentru textura sa.
Oamenii de ştiinţă au modificat genetic câţiva şoareci, eliminând senzorul molecular ţintit de moleculele de lipide - o proteină intitulată TRPM5. Şoarecii astfel programaţi nu au mai preferat lichidele cu grăsimi.
Acest studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Utah, permite o mai bună înţelegere a felului în care celulele umane reacţionează la grăsimi. Astfel, oamenii de ştiinţă se află cu un pas mai aproape de a înţelege de ce oamenilor le este atât de dificil să se abţină din a consuma mâncăruri grase.
Sursa: Science News
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu