miercuri, 8 iunie 2011

Din cauza radiaţiilor nucleare, se nasc mai mulţi băieţi decât fete

Din cauza radiaţiilor nucleare, se nasc mai mulţi băieţi decât fete
Radiaţiile nucleare provenite de la accidentele centralelor sau de la testarea bombelor ar putea fi motivul pentru care în ultimii ani s-au născut mai mulţi băieţi decât fete.
Iniţial, efectele au fost observate la nivel regional, ca în cazul exploziei de la Cernobîl, dar cercetări recente au arătat că exploziile atmosferice afectează rata natalităţii la nivel global.

Noul studiu s-a axat pe observarea populaţiei din 39 de ţări europene şi Statele Unite, între anii 1975 şi 2007. În urma cercetărilor a reieşit că, în perioada 1975-1986, s-au născut mai mulţi băieţi decât fete, fenomenul repetându-se şi după anul 1989. În mod normal, până acum, numărul bărbaţilor îl depăşea pe cel al femeilor, într-un raport constant de 105 la 100.
Creşterea din anii 1960-1970 este atribuită dispersării în atmosferă a particulelor radioactive produse de testarea bombelor atomice.

Aceste teste au fost frecvent practicate de la sfârşitul anilor 1940 până în 1963, când Tratatul privind Interzicerea Parţială a Testelor Nucleare a fost semnat de Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică şi Marea Britanie.

De asemenea, cercetătorii consideră că explozia de la Cernobîl a influenţat natalitatea, dar că efectele au fost vizibile doar pe plan local, datorită faptului că scurgerile radioactive au avut loc, în mare parte, la nivelul solului. În ţările vecine Ucrainei, precum Belarus, în acea perioadă s-au născut mai mulţi băieţi decât fete.

Deşi mecanismul biologic din spatele acestei inegalităţi nu a fost studiat, cercetări anterioare efectuate pe animale au arătat că o creştere a numărului de indivizi de sex masculin poate fi cauzată de o deteriorare a cromozomilor X din spermatozoizi.

La om, un spermatozoid conţine fie un cromozom X, fie unul Y, în timp ce un ovul nu conţine cromozomul Y, ci numai un cromozom X. Dacă un embrion are o combinaţie XY, acesta va deveni un băiat, iar una XX va da naştere unei fete.

Nu se ştie exact de ce cromozomii X din spermatozoizi sunt mai predispuşi la deteriorarea cauzată de radiaţii decât cromozomii Y sau decât cromozomii X din ovule, dar cercetătorii cred că aceşti cromozomi sunt mai bine izolaţi în ovul. De asemenea, ei fiind mai mari decât cei Y, conţin mai multe gene, iar o deteriorare a lor duce la formarea unui embrion anormal, care adesea nu supravieţuieşte până la termenul naşterii.

Aceste observaţii contrazic convingerile convenţionale, care spun că expunerea la radiaţii nu are efecte la nivel global. În plus, cercetătorii susţin că o nouă "explozie" a naşterilor de băieţi ar putea fi înregistrată în următorii ani, ca urmare a evenimentelor de la centrala nucleară Fukushima, din Japonia.
Sursa: National Geographic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu