joi, 2 iunie 2011

Delta Mekongului – o comoară pe cale de dispariţie * Autor: Marius Comper

Delta Mekongului – o comoară pe cale de dispariţie
Mekongul este al 12-lea curs de apă ca lungime în lume şi totodată cel mai lung din Asia de Sud-Est, constituind cea mai importantă resursă naturală a regiunii. Îşi începe îndelungatul drum în podişul tibetan, izvorând la peste 5.200 de metri altitudine, ca apoi să străbată 6 ţări, de-a lungul a 4.350 de kilometri, pentru a se vărsa în Marea Chinei de Sud prin sudul Vietnamului. Aici Mekongul formează o impresionantă deltă ce acoperă o suprafaţă de aproximativ 40.000 de kilometri pătraţi.
Denumit Song Cuu Long (Râul celor Nouă Dragoni) de către vietnamezi, supranume ce reflectă numărul de braţe în care se împarte pe teritoriul vietnamez, Mekongul este un adevărat izvor dătător de viaţă pentru oamenii ce trăiesc în delta din sudul ţării. 18 milioane de persoane trăiesc în această regiune, însă alte câteva zeci de milioane depind de orezul cultivat în această zonă, care produce anual milioane de tone din principalul aliment al continentului asiatic.
Orezul este văzut ca un dar divin în regiune, iar 80% din populaţia ce trăieşte în delta Mekongului lucrează pentru producerea "aurului alb", cum mai este supranumit acesta. Graţie acestei regiuni fertile, Vietnamul este a doua ţară exportatoare de orez a lumii, după Thailanda.
Biodiversitatea Mekongului este impresionantă, el fiind al doilea râu al planetei ca varietate şi abundenţă de specii întâlnite. Între anii 1997 şi 2007, oamenii de ştiinţă au descoperit, în medie, două specii noi în fiecare săptămână - în total 1068! În urma acestor descoperiri, WWF a desemnat Mekongul "o comoară biologică". Doar Amazonul, fluviul cu cel mai mare bazin hidrografic de pe Terra, prezintă o varietate mai mare de specii. Ca şi Amazonul, însă, Mekongul suferă din cauza schimbărilor climatice.
Pe lângă numărul mare de specii existente în regiune şi peisajele spectaculoase, delta Mekongului impresionează şi prin pieţele plutitoare, mlaştinile cu mangrove, plantaţiile de orez şi prin satele în care se practică artizanatul. Pentru a explora delta Mekongului aveţi nevoie de mai multe zile, iar punctul de start recomandat este Ho Chi Minh City (pe scurt HCMC), cunoscut şi sub numele de Saigon, cel mai mare oraş din Vietnam.
Ho Chi Minh City, perla Orientului
Cunoscut multă vreme sub numele de Saigon, acest oraş ce găzduieşte peste 7 milioane de oameni a fost redenumit în 1975 Ho Chi Minh City, preluând numele fondatorului Viet Minh, mişcarea naţionalistă de influenţă comunistă ce a luptat pentru independenţa Vietnamului. Cu toate acestea, mulţi localnici şi turişti folosesc în continuare denumirea de Saigon, mai ales cu referire la zona centrală a oraşului.
Înainte de a porni în călătoria prin delta Mekongului, merită să exploraţi oraşul ce a fost supranumit de-a lungul timpului "Perla Orientului" şi "Parisul Orientului", mai ales pentru a înţelege istoria acestei regiuni încercate de colonialismul francez şi de războiul civil (cunoscut în Occident sub numele de Războiul din Vietnam).
Printre elementele care reflectă zbuciumata istorie a Vietnamului de Sud se numără clădirile ce dăinuiesc din perioada colonială franceză şi tunelurile Củ Chi folosite de gherilele Viet Cong pentru a lupta împotriva armatei americane în timpul războiului civil. La finalul vizitei în tunelurile Viet Cong, la suprafaţă puteţi testa armele folosite în război, printre care M16, AK-47 şi M60.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe detalii din culisele războiului civil în care a fost implicată şi armata americană, trebuie să vizitaţi Palatul Reunificării, supranumit "Casa Albă a Vietnamului de Sud".
Aici puteţi admira tancul cu numărul 843, cel care a pus capăt războiului pe 30 aprilie 1975, intrând în curtea palatului şi distrugând poarta principală.

După ce aţi vizitat reperele turistice cheie ale Saigonului, este recomandat să alegeţi o agenţie de turism pentru a contracta un circuit prin delta Mekongului. Deşi puteţi să exploraţi această regiune fără ajutorul agenţilor de turism, numărul mare de mijloace de transport de care aveţi nevoie (de la autobuz, la barcă şi bicicletă) şi faptul că aceştia vă pot îndruma spre căile mai puţin bătute ale deltei, pregătindu-vă un traseu personalizat, constituie argumente puternice în favoarea serviciilor oferite de agenţiile de turism.
Veţi găsi şi agenţii de turism ce oferă excursii contra unor sume infime (aproximativ 15$/zi), dar serviciile acestora vor fi pe măsură (probabil cvasi-inexistente). Este recomandat să plătiţi mai mult pentru a vă asigura că sunteţi însoţit de un ghid profesionist. Agenţiile de turism mai costisitoare, ale căror tarife se ridică la circa 50$/zi, vă pot aranja cazarea în casele localnicilor, unde aveţi şansa de a asculta muzica tradiţională şi a de savura preparatele delicioase ce caracterizează bucătăria Vietnamului de Sud.
Punctele cheie ale unui circuit prin delta Mekongului
Majoritatea excursiilor ce pornesc din Ho Chi Minh City au ca prim punct de oprire Mỹ Tho. Amplasat la 70 de kilometri de HCMC, acesta este cel mai apropiat oraş din delta Mekongului. Nu rataţi templul Cao Đài, locaş de cult al religiei omonime înfiinţate în Vietnam în 1926, ce are printre precepte rugăciunea, venerarea strămoşilor, vegetarianismul şi nonviolenţa.
Piaţa plutitoare Cai Be, în care micii producători îşi vând produsele din bărci, este un loc popular printre turiştii ce doresc să vadă cum decurg activităţile de zi cu zi din viaţa locuitorilor acestei regiuni. Această piaţă se întinde pe câţiva kilometri de-a lungul celor două maluri ale unuia din braţele Mekongului.
Extrem de aglomerată, piaţa este deschisă începând cu ora 3 dimineaţa. Pentru a face mai uşoară identificarea produselor de către potenţialii cumpărători, comercianţii au în sampan-uri (bărcile tradiţionale) stâlpi înalţi din bambus, intitulaţi cay beo, de care atârnă câteva exemplare din bunul expus spre vânzare.
În zonă mai pot fi vizitate sate tradiţionale vietnameze, unde pot fi admirate livezile amplasate pe insule acoperite în totalitate de pomi fructiferi. Aici veţi putea încerca numeroase fructe tropicale direct de la sursă şi veţi putea asista la procesul de producţie a pastelor făinoase ce caracterizează bucătăria vietnameză. Localnicii prietenoşi vă vor oferi o specialitate tradiţională: vinul din orez. Cei mai îndrăzneţi (şi cu stomacul tare) pot gusta un alt tip de vin tradiţional: vinul de cobră, obţinut prin marinarea unui şarpe în vin de orez. În medicina tradiţională vietnameză, acesta este un leac util în multe afecţiuni, printre altele fiind considerat şi un substitut excelent pentru Viagra.
Aventura în delta Mekongului vă va purta spre Vinh Long, pe canalele înconjurate de plante luxuriante care creează o atmosferă impresionantă. Dacă doriţi să aflaţi cum străbat localnicii nenumăratele canale care brăzdează regiunea, puteţi să vă aventuraţi pe un podurile tradiţionale. Supranumite "poduri de maimuţă", vă vor solicita atenţia şi condiţia fizică datorită traverselor din bambus, aparent şubrede.

Următoarea oprire este în Can Tho, cel mai mare oraş din delta Mekongului, în care trăiesc mai bine de un milion de oameni. Oraşul este celebru pentru pieţele sale plutitoare, cea mai cunoscută fiind Cai Rang. Nu rataţi şansa de a gusta fructele vietnameze, printre care Thanh Long (fructul dragonului), Khe (fructul stea), Sau Rieng (durian) sau cele 45 de specii de papaya care cresc în această ţară.
Numeroasele canale înguste ce brăzdează oraşul creează o atmosferă romantică, astfel că multe cupluri din Ho Chi Minh City îşi petrec luna de miere în Can Tho.
Merită de asemenea să vizitaţi pagoda Munirangsyaram, o construcţie ce reflectă stilul khmer, dar şi satele tradiţionale aflate în apropierea oraşului, în care artizanii produc hârtie din orez şi împletesc coşuri în stilul tradiţional vietnamez.
Recent, autorităţile vietnameze au inaugurat un aeroport internaţional în Can Tho, sperând să atragă astfel mai mulţi turişti în delta Mekongului.
Un alt oraş pe care merită să-l vizitaţi în delta Mekongului este Chau Doc, situat la graniţa cu Cambodgia. Chau Doc este un oraş cosmopolit, în care se află comunităţi mari ale minorităţilor chineză, khmeră şi cham (singura etnie musulmană din regiune). Acest lucru este reflectat în varietatea de locaşuri de cult ce pot fi întâlnite în oraş, de la impresionanta moschee Chau Ghiang la temple tradiţionale vietnameze. O experienţă unică pe care o puteţi trăi în oraş este o călătorie pe bancheta din spatele xe loi, o bicicletă inedită, tipică regiunii deltei.
Satele din jurul oraşului, populate de minoritatea cham, atrag un număr mare de turişti ce doresc să studieze artizanii renumiţi pentru prelucrarea mătăsii şi să viziteze "casele plutitoare" ce caracterizează zona. Sub aceste case, ce plutesc pe containere de metal, localnicii cresc peşti basa (o specie de pangasius) în plase metalice, care le permit să beneficieze de habitatul natural oferit de râu. Prin acest tip de pescuit se obţine 20% din producţia anuală de peşte.
Pentru o experienţă completă, merită să parcurgeţi şi cei 7 kilometri ce despart Chau Doc de muntele Sam. Deşi Sam este mai degrabă un deal nu foarte înalt, vârful acestuia situându-se la 230 de metri deasupra nivelului mării, veţi descoperi că urcuşul este destul de abrupt. La jumătatea drumului spre culme se găseşte Pagoda Hang, un templu vechi de 200 de ani ce reprezintă un important loc de pelerinaj pentru locuitorii din regiune. Ajunşi pe culme, veţi descoperi că a meritat să depuneţi acest efort: muntele Sam este singura formaţiune de acest tip din zonă, iar din vârful acestuia aveţi şansa de a admira o panoramă impresionantă, ce include întinderi mari din Vietnam, dar şi din Cambodgia.
Chau Doc constituie punctul terminus al traseului turistic cel mai frecvent ales prin delta Mekongului, călătoria înapoi în Ho Chi Minh City durând 8 ore cu maşina. Cei mai temerari, însă, pot continua călătoria spre Cambodgia. Viza se poate obţine la graniţă.
Care este viitorul deltei Mekongului?
Specialiştii care au studiat efectele schimbărilor climatice susţin că delta Mekongului va fi una dintre regiunile cele mai afectate de creşterea nivelului mării. Acesta a crescut cu 20 de centimetri în deltă în ultimii 50 de ani, iar tendinţa pare să se accelereze.
Un raport guvernamental estimează o creştere a nivelului mediu al mării de 65 până la 100 de centimetri până la finalul secolului. Implicaţiile acestei prognoze pentru regiunea deltei Mekongului sunt devastatoare: o creştere a nivelului mării cu 65 de centimetri ar duce la inundarea a circa 13% din suprafaţă, adică a aproximativ 7.580 de kilometri pătraţi, în timp ce scenariul pesimist, în care nivelul mării ar creşte cu un metru, ar implica o inundare a 37,8% din suprafaţa actuală a deltei Mekongului, adică peste 15.000 de kilometri pătraţi. Circa 11% din populaţia Vietnamului ar fi afectată de aceste schimbări climatice.
Mareele înalte provoacă deja inundaţii în oraşele din regiune, iar guvernul vietnamez a început relocarea a mii de familii ce trăiau în deltă spre zone mai înalte şi construirea de diguri. Un alt efort făcut de autorităţi constă în plantarea de păduri de mangrove pe o suprafaţă de 45.000 de hectare, pentru a facilita acumularea de sedimente care să atenueze efectul inundaţiilor.
Cu toate acestea, efectul inundaţiilor este tot mai grav în fiecare an. Pentru a evita distrugerile provocate în zonele rurale, locuitorii din deltă au început să se mute în oraşe în timpul sezonului umed, care produce sute de victime. Această soluţie nu este una de durată: se estimează că în aproximativ 20 de ani, Can Tho, principalul oraş al regiunii, va fi şi el acoperit de apă.
Specialiştii estimează că, în ciuda iniţiativelor guvernamentale, milioane de oameni vor fi nevoite să părăsească delta Mekongului. Aşadar, dacă doriţi să vizitaţi acest loc plin de istorie, unic în bogăţii naturale şi sursă de hrană pentru milioane de oameni, grăbiţi-vă! În doar două decenii, o bună parte se va afla sub ape...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu