Conform unui nou raport elaborat de Motiancity, în următorii 3 ani, în China va fi finalizată nouă clădire de tip zgârie-nori la fiecare 5 zile.
La finalul anului 2016, se estimează că vor exista în China 800 de clădiri cu o înălţime mai mare de 152 de metri, de patru ori mai multe decât există în acest moment în Statele Unite.
În Guiyang, capitala provinciei chineze Guizhou, se intenţionează construirea a 17 zgârie-nori, devenind al cincilea oraş din China ca număr de astfel de clădiri.
Criticii spun că acesta este un semn al excesului, ce preconizează o cădere a economiei chineze. Un economist american, Andrew Lawrence, susţine că, de-a lungul istoriei, clădirile de tip zgârie-nori au fost finalizate odată cu începerea crizelor economice.
El oferă ca exemplu Marea depresiune a anilor '30, ce a lovit în acelaşi timp cu darea în folosinţă a Chrysler Building (1930) şi a Empire State Building (1931). Chiar şi recenta criză economică mondială se conformează acestui tipar, în 2010 finalizându-se în Dubai turnul Burj Khalifa.
În China, cei mai înalţi zgârie-nori vor fi finalizaţi în 2014, iar unii economişti se tem că istoria se va repeta.
Cu toate acestea, metoda propusă de Lawrence a dat şi greş: nu a prezis criza din 1981-1982 şi a preconizat, eronat, că economia Chinei va avea probleme în 2010.
Sursa: FT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu