sâmbătă, 11 iunie 2011

Cele mai frumoase 19 forturi şi palate ale Indiei * Autor: Hilda-Hedvig Varga

Cele mai frumoase 19 forturi şi palate ale Indiei
Astăzi vei porni într-o călătorie legendară, spărgând barierele temporale şi spaţiale, uitând de istorie şi de destinul uneori crud pe care aceasta o poate hărăzi. Vei păşi pragul celor mai spectaculoase forturi şi palate ale Indiei, într-o încercare de a retrăi trecutul, de a-l revizita şi de ce nu, de a-l înţelege, având ca ultim scop găsirea unei explicaţii mai mult subiective decât logice şi anume că toate aceste clădiri au fost realizate datorită geniului arhitecţilor şi încăpăţânării conducătorilor care le-au comandat. Oricare ar fi adevărul, cert este că ei au lăsat o amprentă în istorie şi lumea nu-i va uita niciodată, atingând astfel nemurirea.
Arhitectural vorbind, în India multiculturală se remarcă, generalizând şi fără a detalia prea mult, trei direcţii: cea islamică/mogulă, structuri masive cu porţi pe măsură, moschei impunătoare, mozaicuri, arcade frânte, minarete, motive florale şi înscrisuri arabe/urdu, filigrane, domuri ce se înalţă către cerul atotcuprinzător, marmură şi pietre preţioase, grădini paradisiace şi mausolee încântătoare care nu predică pierderea, ci sărbătoresc un nou început; cea hindusă/indiană cu numeroase ornamente, culori vibrante ce conferă energie, picturi murale, arcade atât de elaborate încât fără ele frumuseţea locului se dizolvă în neant, iar regulile de ridicare ale lor sunt atât de precise încât chiar dacă un Manole ar zidi 100 de Ane, n-ar reuşi să-şi răscumpere greşelile inginereşti nici în 7 vieţi; şi nu în cele din urmă stilul colonial/european care seamănă izbitor cu bisericile sibiene sau castelele germane, vechile case boiereşti sau conacele ctitorilor din istoria pământului românesc.
De precizat este faptul că, atunci când indienii înşişi sau cuceritorii construiau, doreau să facă ceva atât de uimitor încât creau complexe de clădiri; aşadar, când vizitezi un fort sau un palat, nu uita să te strecori şi să te aventurezi în fiecare cotlon din complex deoarece de cele mai multe ori adevăratele bijuterii sunt cele prăfuite şi ascunse de ochii curioşilor - fidel zicalei "sub exteriorul neşlefuit se ascund adevăratele diamante".
1. Fortul din Agra este unul dintre cele mai frumoase monumente şi probabil cea mai potrivită descriere ar fi "un oraş înconjurat de ziduri". Este inclus în patrimoniul UNESCO şi de-a lungul timpului a exercitat o atracţie deosebită asupra turiştilor prin legenda diamantului Koh-i-Noor, care se pare că a fost furat împreună cu o vastă comoară din această locaţie de moguli după bătălia de la Panipat din secolul al XVI-lea. Împăratul Akbar a dat o mai mare importanţă fortului prin mutarea capitalei aici şi chiar a restaurat clădirea, care era într-o stare jalnică, cu blocuri nou-nouţe de gresie roşie. În timpul domniei lui Shah Jahan, Agra Kila a primit faţa pe care o poartă şi astăzi triumfătoare, sfidând istorie, omenire şi soarele arzător. Se spune, de asemenea, că Shah Jahan s-ar fi stins într-una din încăperile cu vedere spre Taj Mahal, fiind întemniţat de propriul fiu, Aurangzeb.
2. Fortul Amber sau Amer este localizat în orăşelul cu acelaşi nume la numai câţiva kilometri de minunatul Jaipur. Una dintre principalele atracţii turistice din zonă, fortul este cocoţat pe un deal şi veghează asupra lacului Mahota. Îmbină atât elemente hinduse, cât şi mogule, iar porţile şi drumurile pietruite îl fac şi mai greu de uitat. Din moment ce vorbim de Rajasthan, este de la sine înţeles că trebuie să pomenim şi de maharaja-hii care au locuit în complex. Cu întrebuinţări politice şi populare, însemnătatea acestui loc poate fi comparată cu cetăţile de scaun autohtone, evident din vremuri apuse.
3. Bangalore Palace, palat aflat în oraşul cu acelaşi nume, a fost construit ca o replică în miniatură a Castelului Windsor din Marea Britanie. Construcţia a demerat în 1862, iar clădirea a fost finalizată în 1944. În 1884, a fost achiziţionată de Maharaja-ul din Mysore, iar în prezent descendenţii familiei nobiliare au renovat palatul, împrospătându-i faţada şi recondiţionând obiectele de artă deteriorate.
4. Chowmahalla Palace sau Chowmahallat (Cele 4 Palate), este un complex ce a aparţinut dinastiei Asaf Jahi aflat în zona Hyderabad-ului de astăzi. Toate ceremoniile de înscăunare ale nizam-ilor sau administratorilor teritoriului erau oficiate aici, ca şi numeroase recepţii şi întâlniri la nivel înalt. Monumentul a primit placheta şi un loc în patrimoniul UNESCO în 2010.
5. City Palace, Jaipur, ce include Chandra Mahal şi Mubarak Mahal şi alte clădiri, încă mai funcţionează şi ca reşedinţă nobiliară, pe lângă muzee şi grădini. Construcţia complexului a debutat în 1729 şi rând pe rând, fiecare conducător a adăugat nota personală, complexul suferind modificări chiar şi în secolul al XX-lea. Stilul arhitectural este o fuziune între cel indian, cu elemente rajpute, mogule şi europene - o adevărată bijuterie.
6. City Palace, Udaipur, este un complex construit în 1559, pe un deal cu panoramă către lacul Pichola. Este considerat cel mai întins palat în stilul "rajasthanezo-mogul" şi oferă o privelişte ce-ţi taie respiraţia asupra oraşului şi împrejurimilor, dar şi a câtorva monumente istorice importante cum ar fi Lake Palace de pe lacul Pichola, Jag Mandir, Jagdish Temple, Monsoon Palace. Se pare că o bună parte din filmul Octopussy al seriei James Bond a fost filmată aici. Din publicitatea rezultată, Udaipur a fost poreclit "Veneţia estului".
7. Fortul Roşu este complexul din capitala Indiei imaginat de împăratul mogul Shah Jahan şi pus în practică în 1638. În doar 10 ani, reuşeşte cu o măiestrie de invidiat să finalizeze proiectul, iar fortul este cunoscut sub numele "Qila-i-Mubarak" (fortul binecuvântat), datorită faptului că era reşedinţa familiei imperiale. Amplasarea a fost gândită în aşa fel încât să armonizeze cu mai vechiul Salimgarh Fort. Clădirea este întruchiparea apogeului creativităţii mogule din timpul împăratului Shah Jahan. Şi acest monument a suferit numeroase intervenţii de cosmetizare de-a lungul timpului, dar cu siguranţă acestea nu i-au ştirbit din frumuseţe. Complexul a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 2007. Înălţându-se falnic pe malul Yamunei, Fortul Roşu reprezintă o atracţie turistică pentru oameni de pe tot mapamondul.
8. Fatehpur Sikri, supranumit oraşul fantomă, nelocuit de sute de ani, este creaţia împăratului Akbar în onoarea sfântului Sufi Shaikh Salim Chisti, cel care prezisese naşterea moştenitorului lui Akbar, prinţul Salim. I-a urmat la tron tatălui său, sub numele de Jahangir. A fost primul proiect de amploarea unui oraş al mogulilor şi primul construit într-un amalgam de stiluri - mogul, indian, persan şi islamic. A fost capitala imperiului din 1571 pâna în 1585. Abandonat după doar 14 ani, resursa de apă a fost cea care i-a dezamăgit pe locuitori şi conducători deopotrivă. Jama Masjid atrage atât localnicii, cât şi turiştii, iar UNESCO i-a recunoscut valoare încă din 1986.
9. Hawa Mahal sau Palatul Vântului din Jaipur, a fost ridicat în 1799 sub forma coroanei zeului hindus Krishna. Exteriorul său unic este leit fagurelui unui stup cu cele 953 de gemuleţe numite jharokha, ce sunt decorate cu model dantelat. Ideea din spatele dantelei a fost nevoia unui paravan pentru ca femeile din familia nobiliară să poată contempla lumea de afară fără a fi zărite fără acoperământul de pe cap ce le ascundea şi faţa. Construit din gresie roşie şi roz, face parte din complexul City Palace, iar lumina soarelui la răsărit îl face să emane o aură plină de mister.
10. Lake Palace, cu numele de odinioară Jag Niwas, este un luxuriant hotel cu 83 de camere şi apartamente cu pereţi de marmură aflat pe insula Jag Niwas din lacul Pichola, Udaipur. Hotelul pune la dispozitia turiştilor un vaporaş cu care sunt transportaţi la ţărm. A fost votat drept cel mai romantic hotel din India.
11. Kowdiar Palace din Trivandrum, Kerala, a fost construit în 1915 şi este reşedinţa oficială a familiei regale Travancore. Cu toate că este o minune arhitecturală şi că are o importanţă istorică deosebită, accesul este restricţionat.
12. Lalgarh Palace este un palat din Bikaner, Rajasthan. A fost ridicat între 1902 ş 1926 după cutumele rajpute, mogule şi europene. Complexul de trei etaje este învelit în gresie roşie, adus din Deşertul Thar. Conţine încăperi esenţiale pentru secolul al XIX-lea: saloane largi pentru primirea invitaţilor, camere pentru fumători, apartamente pentru oaspeţi, cupole, pavilioane şi o sală de mese ce poate găzdui 400 de persoane. Piloni magnifici, şeminee elaborate, coloane italiene şi structuri dantalate şi filigranate vin pentru a înfrumuseţa locul şi mai mult. Există de asemenea şi o piscină acoperită în stil art deco. Din complex fac parte: Shri Sadul Museum, reşedinţa privată a familiei nobiliare din Bikaner, Lallgarh Palace Hotel şi Laxmi Niwas Palace.
13. Maharaja Palace reprezintă de fapt o serie de palate din Vadodara. Cea mai impresionantă clădire este Lakshmi Vilas Palace, recunoscut ca fiind cel mai mare edificiu din secolul al XIX-lea de acest tip din ţară şi de patru ori de mărimea Palatului Buckingam. Accesoriile de genul liftului şi a interiorului sunt reminescenţe ale unei mari case de la ţară din Europa. A rămas reşedinţa familiei regale care a continuat să fie respectată de către locuitori. Holul sau darbar-ul ornamentat, care este adesea locul unde au loc concerte şi alte evenimente culturale, are podeaua din mozaic veneţian, geamurile din sticlă belgiană, iar pereţii cu decoraţiuni complicate din mozaic. În afara holului este o curte în stil italian cu fântâni arteziene. Palatul găzduieşte o colecţie impresionantă de armuri antice şi sculpturi în bronz, marmură şi teracotă de Fellici. Maharaja a construit o linie ferată în miniatură care înconjoară grădina de mango din complexul palatului cu care îşi lua copiii de la şcoală la principalul palat. Locomotiva a fost recent recondiţionată de prezentul maharaja, şi poate fi văzută la intrarea în muzeu.
14. Palatul din Mysore este situat în Mysore, sudul Indiei. Mysore este adesea descris ca oraşul palatelor. Palatul cel mai vechi şi mai impunător a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, dărâmat, reconstruit şi finalizat în 1940. Deşi vizitarea palatului este permisă, fotografiile în interior sunt interzise şi este obligatoriu ca încălţămintea să fie lăsată la intrare.
15. Shree Chhatrapati Shahu Museum, Kolhapur este un muzeu din statul indian Maharashtra. Îşi are sediul în palatul construit în 1881. Costumele, armele, bijuteriile, trofeele şi alte obiecte de interes sunt expuse spre încântarea vizitatorilor.
16. Complexul Padmanabhapuram Palace este situat la fortul Padmanabhapuram, în Tamil Nadu. Complexul este în interiorul unei fortărţe vechi de granit. Palatul se află la poalele dealurilor Veli, care formează o parte din Ghaţii de Vest. Râul Valli curge alături. Palatul continuă să rămână un exemplu al arhitecturii tradiţionale a Keralei. Complexul Padamnabhapuram Palace are câteva elemente specifice: turnul cu ceas adăposteşte un ceasornic vechi de 300 de ani care încă mai funcţionează; un imens hol, azi gol, care poate găzdui în jur de 1000 de oaspeţi, unde aveau loc ceremonialurile cu diverse ocazii de bun augur; un pasaj secret care acum este închis, prin care regele şi familia sa puteau pleca în taină către un alt palat situat la câţiva kilometri distanţă; scări ce conduceau la o piscină, care din cauza neutilizării nu mai este funcţională; o cameră întreagă plină cu vase din China, cadouri de la comercianţi; o varietate de arme (care chiar au fost folosite în război), incluzând săbii şi pumnale; lămpi, sculpturi din lemn şi piatră, diverse piese de mobilier şi oglinzi imense din metal şlefuit şi lista poate continua la nesfârşit.
17. Rambagh Palace din Jaipur, Rajasthan este fosta reşedinţă a maharaja-ului din Jaipur, acum hotelul de lux Taj. Preferat de celebrităţi şi vedete din lumea sportului de pe tot globul, este considerat unul dintre cele mai bune hoteluri de pe mapamond.
18. Samode Palace, Samode Haveli şi Samode Bagh (grădina) sunt clădiri şi structuri de patrimoniu din Rajasthan. Fiecare au o istorie de câteva secole şi prezintă fuziunea dintre stilurile rajasthani şi mogul în artă şi arhitectură. Toate se află în vecinătatea oraşului Jaipur. Multe case de producţie de filme indiene au ales să filmeze aici, iar ecranizarea cărţii, The Far Pavilions (Pavilioane Îndepărtate - 1984), s-a realizat tot pe acest domeniu.
19. Taj Mahal, şi nu în cele din urmă, legendarul mausoleu al lui Shah Jahan, tributul iubirii care a schimbat istoria prin faptul că acest monument nu are nevoie de cuvinte pentru a spune povestea de dragoste al celor doi. Este suficient să-l vezi şi vei simţi cum un fior te trezeşte din visare, cum vântul îţi şopteşte, florile îţi cântă, soarele îţi zâmbeşte, iar apa îţi oglindeşte imaginea sticloasă a cuplului ce a vrăjit omenirea. Agra, oraşul Taj-ului, cea mai frumoasă "coroană" din câte există, trăieşte astăzi datorită lui, pentru că este mărturia eternă a unui îndrăgostit, iar dacă dragostea nu învinge totul, atunci cu siguranţă o face timpul. Dar iată că a rezistat testului timpului şi radiază şi acum mândru de statornicia sa. A fost recompensat în 1983 pentru aceasta de UNESCO, fiind cel mai cunoscut monument din India.
Cu speranţa că te-ai încărcat de istorie şi că ai inspirat însemnătatea acestor edificii pentru poporul pe care îl admiră şi iubeşte o planetă întreagă - incredibila Indie.

Material realizat de:
Varga Hilda-Hedvig
Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine Engleză-Hindi
Colaborator Namaste India
Te invitam sa descoperi spectacole de muzica si dans, minunate costume traditionale, bijuterii, povesti inedite de calatorie, delicioase specialitati culinare, filme, carti si fotografii din India.
Festivalul "Namaste India", 15-19 iunie la Casa Tineretului din Timisoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu