Anumite fragmente de proteine prezente în veninul albinelor pot fi folosite pentru a detecta prezenţa substanţelor explozibile, în cantităţi infime.
Chiar şi o singură moleculă de substanţă nitro-aromatică, precum TNT (unul dintre explozibilii utilizaţi frecvent la fabricarea bombelor artizanale) poate fi detectată cu ajutorul unor senzori ce conţin fragmente proteice - numite de cercetători bombolitine - din veninul albinelor.
Specialiştii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, au "căptuşit" cu bombolitine interiorul unor nanotuburi de carbon, pe care le-au introdus apoi în recipiente cu aer colectat din preajma unor mostre de explozibili.
Prezenţa unei singure molecule de substanţă explozivă, care interacţionează cu bombolitinele, modifică lungimea de undă a luminii fluorescente emise de nanotuburi, modificarea putând fi observată cu ajutorul unui microscop special.
Senzori atât de sensibili ar putea fi extrem de utili în aeroporturi, gări sau oriunde există aglomerări mari de persoane şi preocupări legate de securitate.
Invenţia este în curs de brevetare, iar câteva organizaţii comerciale şi instituţii militare şi-au arătat deja interesul faţă de noua tehnologie.
Sursa: Discovery News
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu