Ati visat vreodata sa calatoriti intr-un loc exotic, in care, practic, sa nu faceti altceva decat sa va bronzati pe plaja, sa savurati cocktailuri din fructe proaspete, sa pescuiti dupa pofta inima in apele nepoluate ale oceanului, sa admirati o natura ramasa intacta dupa zeci de mii de ani de existenta, sa vizitati cladiri in stil colonial si sa surprindeti rasaritul, la umbra palmierilor, pe un nisip de un alb imaculat, alaturi de jumatatea voastra? Ei bine, Seychelles este locul care se potriveste perfect tuturor acestor dorinte si chiar mai mult... Este locul in care mai bine de jumatate din teritoriul tarii este o rezervatie naturala, in care luxul pe care il credeati accesibil doar celor extrem de bogati se afla la indemana tuturor, in care traditiile culinare ale Africii, Europei, Arabiei si Asiei se intalnesc intr-un melanj unic si in care istoria piratilor, a corsarilor si a stravechilor navigatori se regaseste intr-un complex de insule ca un vis...
115 insule, dintre care multe sunt inca nelocuite, aflate la mai bine de 1500 de kilometri de coasta estica a Continentului Negru, in largul Oceanului Indian; 84.000 de locuitori - cea mai mica populatie a unui stat african; unele dintre cele mai spectaculoase rezervatii naturale ale lumii; plaje paradisiace intr-un decor exotic si o o istorie impanzita de povesti cu navigatori temerari... acesta este Seychelles - locul in care Raiul a coborat pe Pamant.
Seychelles, un stat insular, este unul dintre ultimele refugii ale Terrei cucerite de oameni. Austronezienii, populatie din Oceania si sud-estul Arabiei, precum si arabii, au fost primii care au vizitat insulele din estul Africii fara a stabili insa colonii in aceasta parte a lumii. Au urmat europenii, mai precis portughezii condusi de amiralul Vasco da Gama, cel care, in anul 1502, si-a atribuit numele insulelor. Astfel, apareau pentru prima data pe harta lumii insulele Amirantes - insulele amiralului. Ele au devenit ulterior un punct de tranzit intre Africa si Asia, dar multitudinea lor le-a transformat si intr-un refugiu ideal pentru piratii din Oceanul Indian.
Au urmat navigatorii francezi, cei care, condusi de capitanul Nicholas Morphey, le-au revendicat in numele coroanei franceze in anul 1756 si le-au denumit Seychelles in cinstea ministrului finantelor din acea vreme, Jean Moreau de Sechelles. Dominatiei franceze i-a urmat colonialismul britanic, Anglia preluand insulele prin Tratatul de la Paris din anul 1814. Abia in anul 1976, Seychelles si-a dobandit independenta, devenind republica in cadrul Commonwealth... Astazi, Seychelles reprezinta una dintre cele mai vanate destinatii de vacanta, zeci de VIP-uri din toata lumea platind sume exorbitante pentru dreptul de a avea o vila proprie pe una dintre insulele deja celebre. Iar daca va intrebati care sunt motivele pentru care Seychelles au devenit atat de cunoscute, va invitam sa urmariti cateva dintre ele in cele ce urmeaza...
Aldabra - insula virgina a testoaselor uriase
Aldabra, cel de al doilea mare atol din Oceanul Indian, este, practic, o insula neatinsa de oameni. Izolarea sa si-a spus cuvantul, flora si fauna acestor locuri nefiind regasite in nicio alta parte a globului. In plus, Aldabra, un loc de o frumusete salbatica deosebita, a fost transformat in Rezervatie naturala si a intrat in patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1982.
Aldabra - insula virgina a testoaselor uriase
Aldabra, cel de al doilea mare atol din Oceanul Indian, este, practic, o insula neatinsa de oameni. Izolarea sa si-a spus cuvantul, flora si fauna acestor locuri nefiind regasite in nicio alta parte a globului. In plus, Aldabra, un loc de o frumusete salbatica deosebita, a fost transformat in Rezervatie naturala si a intrat in patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1982.
Aici, in Aldabra veti gasi cea mai mare populatie de broaste testoase de Aldabra (Dipsochelys dussumieri), cu peste 150.000 de exemplare salbatice. Alaturi de ele se regasesc si crabul de cocos (Birgus latro), cel mai mare crab de uscat din lume, rechini ciocan, barracude precum si lisitele de Aldabra (Dryolimnas), ultimele supravietuitoare ale clasei pasarilor nezburatoare din Oceanul Indian. Alaturi de ele, un simbol al acestei tari este si Ibisul sacru Malagasy, o veritabila fosila vie care se regaseste numai in aceasta parte a lumii.
Parcul National Valee de Mai - paradisul cocotierilor
Valle de Mai este unul dintre acele locuri in care salbaticia nu a apucat sa fie alterata de prezenta oamenilor. Practic, in orice parte a acestei minunate rezervatii naturale situata pe insula Praslin, ai impresia ca timpul s-a oprit in loc, undeva in preistorie. Paduri de palmieri, de cocotieri si arbori care exista numai pe aceasta insula impanzesc rezervatia care a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1983.
Dintre acestia se remarca nativul Coco de Mer, arborele cu cele mai mari seminte din lume si cu frunze ce cresc pana la 14 metri lungime si 6 metri latime. Viata salbatica a parcului este dublata de prezenta unei alte specii endemice, papagalul negru de Seychelles, alaturi de numeroase specii de mamifere, crustacee si reptile. Poate ca, odata ajunsi aici, veti intelege de ce primii navigatori europeni care au intalnit insula Praslin au fost convinsi ca au ajuns in Gradina Raiului.
Mahe - o capitala in stil colonial
Mahe este cea mai mare insula din tot arhipelagul Seychelles. Totodata, aici se afla si orasul Victoria, capitala statului Seychelles, cu o populatie de 25.000 de locuitori din totalul de 84.000 al acestei tari. Cu o industrie bazata aproape exclusiv pe exportul de vanilie, ton, nuci de cocos, ulei de cocos, carapace de broasca testoasa, sapun si guano, Victoria si-a pastrat aerul colonial, arhitectura cladirilor amintind, mai degraba, de secolele marilor explorari marine anglo-franceze decat de avansatul secol XXI.
Desi are numai 28 de kilometri lungime si doar 8 kilometri latime, insula Mahe adaposeste unul dintre cele mai frumoase parcuri nationale in jurul varfului muntos Morne Saeychellois, cel care, cu 905 metri altitudine, reprezinta cel mai inalt punct al insulei. O excursie de o zi prin padurile luxuriante ce strajuiesc varful va va dezvalui, la final, o panorama incredibila a intregului arhipelag. Fiti siguri ca imaginea este una care sa va faca vacanta de neuitat...
La Digue - insula cu cele mai frumoase plaje din lume
Cu o suprafata de doar 10 kilometri patrati, insula La Digue, numita astfel dupa nava exploratorului francez Marc-Joseph Marion du Fresne, cel care a atins insula in anul 1768, reprezinta un model pentru regiunile care traiesc exclusiv din turism. Plajele din La Digue sunt, poate, cele mai frumoase din lume, si atrag anual mii de turisti din toate colturile lumii. Nisipul alb, dublat de turcoazul aproape ireal al oceanului, totul strajuit de palmieri si cocotieri, este poate decorul ideal pentru cei care vor sa isi petreaca vacanta pe o plaja de vis.
In plus, la lasatul serii va puteti bucura de specialitatile bucatariei locale, in satul La Passe, singura localitate a insulei, cu o populatie de maxim 2000 de locuitori. Doar aici veti gasi farmecul dat de o asezare pescareasca idilica si de tainele culinare ce imbina varfurile gastronomie ale delicateselor marine si ale culturii culinare afro-arabo-asiatice. Iar pentru cei ce indragesc natura, trebuie spus ca aici, in La Digue, alaturi de cateva paduri din Japonia, Coreea si Taiwan, traieste pasarea sanocho (luna-soare-stele in traducere din limba japoneza), specie din care astazi mai supravietuiesc circa 100 de exemplare salbatice.
Denis Island - bungalouri, cocotieri si pescuit oceanic
Se spune despre insula Denis ca este locul cel mai potrivit, dintre toate insulele arhipelagului Seychelles, pentru pescuitul oceanic, scuba-diving si snorkelling. Insula nu are mai mult de 1,31 kilometri patrati, si are o capacitate de cazare de doar 25 de bungalouri, ceea ce o face, oarecum, o destinatie greu de atins. Este o insula coraligena, numita in memoria exploratorului francez Denis de Tobriand, cel care i-a atins tarmul in anul 1773.
Chiar si astazi, farul construit in anul 1910, in timpul dominatiei britanice, este functional si strajuieste mica insula din nordul arhipelagului. Sa nu va mirati daca pe insula Denis veti gasi o concentratie uriasa de palmieri si cocotieri... Localnicii ii ingrijesc in mod deosebit, asta si ca urmare a faptul ca insula a fost transformata in parc national in anii de dupa dobandirea independentei. In fond, natura este bunul cel mai de pret al intregului arhipelag...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu