Conform unor planuri făcute de şeful pescarilor din Uniunea Europeană, pescarii vor fi plătiţi pentru a aduna plasticul din ape.
Maria Damanaki, comisarul european pentru pescuit, va face public în această lună un proiect de cercetare în Marea Mediterană care va dota pescarii cu plase de pescuit pentru a aduna plasticul dăunător peştilor şi a-l trimite la reciclare.
Mişcarea este concepută pentru a reduce grijile pescarilor care s-au opus cu încrâncenare planurilor Comisiei Europene de a interzice practica risipitoare de a arunca peştii comestibil înapoi în mare. Flotele se tem că vor pierde bani dacă nu li se va permite să arunce înapoi în mare o încărcătură de peşti ce au o valoare mică.
Două treimi din peştii prinşi în anumite regiuni sunt aruncaţi înapoi în mare, de cele mai multe ori morţi. Flotele îşi depăşesc cotele, deoarece pescuiesc din ce în ce mai mult pentru a prinde cât mai mulţi peşti cu o valoare cât mai mare şi aruncă speciile care nu valorează la fel de mult. Aproximativ un milion de tone de peşte este aruncat anual în Marea Nordului.
"Stoparea acestei practici de a arunca înapoi în mare peştii comestibili este în interesul atât a pescarilor, cât şi a consumatorilor" a declarat Damanaki.
Pescarii care vor curăţa apele de deşeurile de plastic vor fi subventionaţi iniţial de către statele membre ale Uniunii Europene, dar în viitor acest sistem va deveni unul auto-sustenabil. Curăţarea apelor de deşeuri va îmbunatăţi atât calitatea peştilor, cât şi a păsărilor şi a altor specii marine.
În ajutorul pescarilor din Scoţia, Damanaki a declarat că va căuta un instrument juridic care ar permite Uniunii Europene să interzică importurile de produse din peşte - uleiurile de peşte şi făină de peşte - din ţări care nu au respectat standardele ridicate de sustenabilitate. Această decizie va reduce importurile din Islanda şi va ajuta flotele scoţiene de pescari, ce s-au plâns că islandezilor li se permite să pescuiască prea mult macrou.
În această lună, Damanaki încearcă să abordeze o sursă tot mai mare de conflict cu ţările în curs de dezvoltare asupra drepturilor de pescuit. În prezent, multe flote aparţinând Uniunii Europene capturează peşti din mările aflate în jurul Africii şi din Oceanul Indian. Ei fac acest lucru din cauza unor acorduri secrete privind drepturile de pescuit făcute cu unele guverne ale ţărilor in curs de dezvoltare.
Pe 13 mai, Damanaki va ţine prima conferinţă cu ministerele ţărilor în curs de dezvoltare pentru a discuta despre acordurile cu privire la drepturile de pescuit. "Ar trebui să existe o mai mare transparenţă. Ar trebui sa recunoaştem că persoanele au dreptul de a deţine controlul asupra mecanismului propriei industrii. Ar trebui să cooperăm pentru a găsi o cale de a rezolva problema suprapescuitului" a declarat Maria Damanaki.
Propunerile acesteia de a stopa aruncarea înapoi în mare a peştilor a fost expusă la o audiere din Bruxelles, când reprezentanţii pescarilor au atacat aceste măsuri.
O alternativă a propunerii lui Damanaki, aleasă de către unele state membre este aceea de a face eliminarea treptată a deşeurilor cu ajutorul voluntarilor. "Am vorbit despre fenomenul de aruncare a peştilor în mare de peste un deceniu şi nu s-a rezolvat nimic. În momentul de faţă este nevoie de o reformă radicală" susţine Maria Damanaki.
Aceasta se bucură de sprijinul mai multor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, Germania, Franţa şi Danemarca. Propunerile ei formale vor fi publicate în iulie, pentru dezbaterea în Consiliul şi Parlamentul European.
Sursa: The Guardian si descopera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu