sâmbătă, 28 mai 2011

Pentru femei, bărbaţii trişti sunt mai atrăgători decât cei zâmbitori

Pentru femei, bărbaţii trişti sunt mai atrăgători decât cei zâmbitori
Femeile consideră că bărbaţii zâmbitori sunt mai puţin atrăgători decât cei care au o atitudine arogantă sau tristă, susţine un studiu efectuat în Canada.
În contrast, bărbaţii preferă mai mult femeile zâmbitoare, decât pe cele mândre sau încrezătoare, relevă studiul efectuat pe un număr de 1084 de studenţi heterosexuali.
"În general, rezultatele par să reflecte norme tradiţionale de gen şi valorile culturale care au apărut ulterior, dezvoltate şi consolidate de-a lungul istoriei, cel puţin în culturile occidentale", susţine Jessica Tracy, un sociolog de la Universitatea din Vancouver şi coautor al studiului.
În timp ce studiile anterioare susţineau că bărbaţii consideră femeile zâmbitoare mai atrăgătoare, studiul efectuat de Jessica Tracy şi Alex Beall relevă pentru prima dată că femeile cred că bărbaţii sunt neatrăgători atunci când sunt fericiţi. Se pare că femeile cred asta despre bărbaţii zâmbitori datorită faptului că îi consideră femini şi mai puţin impunători.
De asemenea, cercetătorii spun că studiul ar putea explica aşa-numita atracţie a femeilor faţă de "băieţii răi".
Cu toate acestea, Bell a anunţat că studiul s-a axat pe prima impresie şi nu a luat în calcul dacă intervievaţii considerau sau nu că persoanele din poze ar putea fi parteneri buni.
Studiul a avut două stagii. Prima parte a implicat un număr de 100 de participanţi cărora li s-au arătat poze cu o persoană de sex opus, fotografiată în 4 ipostaze: exprimând fericire (zâmbind), mândrie (stând cu braţele ridicate), ruşine (cu ochii lăsaţi în jos) şi având o expresie neutră.
Participanţilor li s-a cerut să noteze gradul de atracţie al persoanei respective în funcţie de fiecare poză, pe o scară de 1 la 9, unde 9 semnifica gradul cel mai înalt.
Cea de-a doua parte a fost efectuată online, iar voluntarii au fost divizaţi în 4 categorii: 340 de studenţi canadieni cu o varsta medie de 20 de ani, care au primit un set de 40 de fotografii cu persoane de sex opus, 120 de adulţi din America de Nord cu o vârstă medie de 39de ani, cărora li s-au prezentat 40 de fotografii cu bărbaţi şi 40 de fotografii cu femei şi aproximativ 400 de studenţi din Canada, cărora le-au fost prezentate acelaşi fotografii ca adulţilor mai în vârstă.
Fotografiile au fost clasificate în aceleaşi patru categorii - fericit, mândru, ruşinat şi neutru - de către asistenţi de cercetare care nu cunoşteau motivul pentru care fotografiile au fost clasificate. Participantii la studiu au fost rugaţi să evalueze atractivitatea persoanelor din fotografii, la fel ca în cazul de mai sus.
În toate cazurile, bărbaţii au dat notele cele mai mari femeilor fericite (o medie peste 5). Femeile mândre au fost evaluate, în medie, cu unul două puncte mai puţin, iar în mediul online aceste poze au obţinut cel mai mic punctaj.
Femeile au acordat cel mai mare punctaj fotografiilor în care bărbaţii păreau mândri, cu un rating de patru-cinci, în timp ce imaginile cu bărbaţi fericiţi au primit cu un punct mai puţin. Participantele tinere au notat bărbaţii fericiţi cu un punctaj minim, iar cele mai în vârstă au notat astfel fotografiile în care personajele aveau o expresie neutră.
În încheiere, cercetătorii au explicat că ruşinea a fost considerată oarecum atractivă pentru ca exprimă respectul faţă de normele sociale, în cazul ambelor sexe.
Sursa: CBC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu