miercuri, 11 mai 2011

Iran - mic ghid de călătorie /

Iran - mic ghid de călătorie
În rândurile care urmează o să încerc să vă dau mai multe repere care să vă ajute în caz că doriţi să vizitaţi Iranul.
Viza
Acum 2 ani când am fost în Iran, a fost relativ simplu. Am scris un formular, am lăsat paşaportul şi după vreo 2 săptămâni m-au trimis să plătesc la BCR şi să-mi iau viza. Pe vremea aceea exista şi Visa-on-Arrival pe aeroporturi (nu şi la frontiera terestră). Între timp, după Revoluţia Verde, reglementările s-au înăsprit. Poţi să încerci să îţi iei viză fără nici o invitaţie, dar mai sigur şi mai repede vei lua viză dacă ai o invitaţie de la o agenţie din Iran.

Oricum ai nevoie de următoarele documente:
Formular tip (se ia de la Ambasadă), 2 fotografii tip paşaport, echivalentul a 70 euro în lei, paşaport, cazier (de la Poliţie) şi certificat medical că poţi călători şi eşti în toate minţile (de la doctorul de familie). Dacă îţi trebuie invitaţie, schimbă nişte mail-uri cu cei de la Pars Agency, dar te va mai costa încă 30 euro.
Ambasada din Bucureşti:
Str. Lascăr Catargiu nr. 39 (între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei)
Tel: 021 312 04 93 sau 94, fax 021 312 04 96
Transport
Evident, poţi să mergi pe jos, cu maşina proprie, motocicleta sau bicicleta. Dar dacă, decizi să iei un mijloc de transport, atunci ai doar trei posibilităţi: avionul, trenul şi autobuzul.
Avion: Câteva mari companii aeriene europene zboară spre Iran cum ar fi Alitalia, Turkish Airlines, KLM sau Lufthansa, dar preţurile pot fi piperate rău. De la mijlocul lui mai, compania low-cost turcească Pegasus zboară atât la Bucureşti, cât şi la Teheran. Preţul unui bilet Bucureşti - Teheran şi retur este cu începe de la 350 euro.
Tren: Poţi să mergi cu trenul Bosfor Express care pleacă din Bucureşti zilnic la ora 12:00 şi ajungi la Istanbul a două zi dimineaţa la 8:00. Costul unui bilet un dus este de 40 euro. Pentru a merge mai departe, există doar un singur tren pe săptămâna, Trans-Asia Express care pleacă în noaptea de marţi spre miercuri noaptea din gara Istanbul Haydarpasha (din partea asiatică, spre deosebire de trenul din România care soseşte în partea europeană, în Sirkeci). Trenul pleacă marţi la ora 23:55 şi ajunge în Teheran vineri la 20:20, după 66 ore de călătorie, inshallah! Până pe malul lacului Van din estul Turciei se călătoreşte cu vagon turcesc, apoi străbaţi lacul cu un ferry boat, urmând ca de la Van încolo să mergi cu o garnitură iraniană. Condiţiile sunt foarte bune, iar mâncarea de la vagonul restaurant este gustoasă şi relativ ieftină (mai ales în vagonul iranian). Preţul unui bilet dus-întors este de 100 euro la cuşetă clasa I.
Autobuz: Deşi comerţul blugi contra rulmenţi a apus de mult, mai există încă autocare între România şi Istanbul. Un bilet dus-întors costă cu începere de la 50 euro (Murat sau Toros), iar traseul este străbătut în circa 8 - 10 ore (de obicei, noaptea). Din Istanbul, ai la dispoziţie două companii (Tehran Tur şi Asuman Tur). Ambele au plecări zilnice în jur de ora 14:00 din Laleli, biletul costă cam 70 dolari dus-întors şi cursa durează circa 35 - 40 ore.
Unde să stai
Evident, există destule opţiuni. Cel mai ieftin este couch surfingul, să stai la oameni acasă (iranienii sunt extrem de primitori şi se vor da peste cap pentru ca tu să te simţi ca un şah). Eu am stat în diverse hoteluri, aceasta este lista lor:
Teheran - hotel Shiraz - http://www.shiraz-hotel.com
Central, bine întreţinut, mic dejun chiar ok, în centru, la doi paşi de o staţie de metro. Puţin mai scump, cu dublă la 50 euro, dar e ok
La întoarcerea în Teheran, am zis să mai economisim nişte bani. E curat, dar puţin cam deteriorat, în schimb tipul de la recepţie (probabil patronul), îl vedeţi în poză, Mr. Mousavi (nu e fostul candidat la preşedenţie) extraordinar de săritor, nici nu deschizi gura şi îţi zice, îţi face... În cartierul în care se vând piese de maşini, cam 10 - 15 minute de metrou. Dublă la 27 euro.
Kashan - Khan e-Ehsan. http://www.kajweb.com
Este un hotel tradiţional din Kashan, unele camere sunt mai bune ca altele, dar te simţi ca într-un caravanserai. Costa aproximativ 30 euro pe noapte.
Esfahan - Hasht Behesht ApartHotel. http://www.ehbhotel.webs.com/
Excepţional... Au apartamente pentru mai multe persoane, dar aduce cu un hotel de 4 stele. Situat la 10 minute de mers pe jos de piaţa centrală. E în mid-range ca preţ, dubla la 33 euro, tripla la 50.
Shiraz - Eram Hotel http://www.eramhotel.com/english/english.htm
"Eram" în farsi înseamnă paradisa... Nu e chiar paradis, dar e un soi de Ibis al Iranului. Lonely Planet spunea că are un "relaxed, but professional service". Mă întrebam ce o fi aia şi într-adevăr aşa e... doar în Iran poţi să ai un astfel de mix. A cam sărit acum în preţ la 80 dolari, pe vremuri era vreo 50...

Yazd - http://silkroadhotel.ir/
Go for it... hotel tradiţional, într-un caravanserai... Este un clasic, adică primul dintr-o serie de vreo 10 caravanseraie acum, dar e chiar super fain. Dublă la 27 euro, dormitory la 7 euro.
Cum călătoreşti în interior
Iranul are o reţea bine dezvoltată de transporturi.
Principalele companii aeriene sunt Iran Air şi Mahan Air cu numeroase zboruri interne la preţuri prietenoase (Esfahan - Shiraz am plătit 25 dolari). Din cauza embargo-ului internaţional care afectează tranzacţiile trans-frontaliere, nu poţi să cumperi bilete interne din România. Ele fie pot cumpărate (pentru un comision) de la o agenţie locală sau direct de la birourile Iran Air sau Mahan Air când ajungeţi acolo (aşa am făcut noi)
Există şi o reţea de tren destul de dezvoltată care ajunge peste tot, mai puţin la Shiraz, unde calea ferată este încă în construcţie. Din păcate, nu sunt prea multe trenuri.
Autobuze - extrem de dese, peste tot şi destul de rapide, profitând de excelenta reţea de autostrăzi din ţară. Există două tipuri de maşini - vechile autocare Irannational care erau folosite şi la noi în anii 80 ca autocare de lux şi autocare noi, moderne, marea majoritate Volvo. Volvo-urile costă ceva mai mult decât Irannational-urile, dar continuă să fie relativ ieftine (circa 3 euro pentru un drum de 250 km).
Bani
Există un embargo internaţional al transferurilor de fonduri în şi din Iran. Deşi vei vedea destule ATM-uri în Teheran sau Mashad, nu le poţi folosi. Aşa că aici trebuie să vii cu cash-ul. Dolarul pare favorit, dar nici euro nu e de lepădat, se schimbă la o rată corectă (în Teheran există o stradă plină cu case de schimb valutar pe lângă Muzeul Naţional al Bijuterilor). Rata de schimb de astăzi este 1 euro = 15.000 riali (atenţie, local se mai foloseşte şi numele de toman, 1 toman fiind egal cu 10 riali, destul de confuzant pentru că unele preţuri sunt exprimate în tomani, dar asta e, trebuie să te lămureşti de fiecare dată dacă e vorba de tomani sau riali)
Persoane de sex feminin
În ciuda bănuielilor, persoanele de sex feminin călătoresc fără probleme în Iran, chiar şi singure (prietena mea a călătorit anul trecut singură în Iran). Nu vei avea parte de hârţuire de genul celei întâlnite în Egipt sau Tunisia indiferent unde te afli. Singura obligativitate este să respecţi hejab-ul islamic, adică să îţi acoperi corpul şi părul, exceptând fatza. Femeile au acces oriunde - inclusiv moschei, restaurante, cafenele, etc, iar în mijloace de transport au locuri rezervate (gen vagonul special din metroul din Teheran)
Cezar a.k.a Imperator este un pasionat de calatorii, istorie si de descoperirea altor civilizatii. Povestile sale din cele 78 de tari vizitate, dar si sfaturi de calatorie le puteti gasi pe www.imperatortravel.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu