sâmbătă, 14 mai 2011

Comori descoperite pe o epava din largul coastelor Africii

Comori descoperite pe o epava din largul coastelor Africii


O epava incarcata cu tone de cupru, fildes si monezi de aur a fost ferita de atacul piratilor, dar nu a putut face fata furtunilor marine care rascolesc coastele Namibiei, scufundandu-se in urma cu aproximativ 500 de ani. Cea care a descoperit-o este compania miniera De Beers care prospecta zona in cautare de diamante.
Compania respectiva a curatat si amenajat o portiune din tarmul Namibiei in scopul construirii unui zid de protectie contra valurilor, astfel incat geologii sa poata carta si prospecta zona. Cu acesta ocazie s-au descoperit pentru inceput lingouri de cupru, pentru ca, mai apoi, continuarea sapaturilor sa duca la descoperirea unei intregi nave de origine portugheza, scufundata cel mai probabil in timpul unei furtuni acum aproximativ 500 de ani.
“Daca se fac sapaturi miniere de-a lungul coastei namibiene, mai devreme sau mai tarziu, se vor descoperi resturi de nave, intreaga zona este practic un cimitir de epave. Nu este de mirare ca intregul tarm al Namibiei a fost botezat Skeleton Coast”, declara arheologul Dieter Noli.
Dupa descoperirea epavei, istoricul Bruno Wertz alaturi de dr. Noli au trecut la inventarierea obiectelor descoperite la bordul epavei.
Printre acestea se gaseau numeroase monede portugheze si spaniole care datau din perioada anilor 1400-1500.
Alaturi de acestea au mai fost descoperite tunuri, ceea ce sugereaza faptul ca navigatorii portughezi erau pregatiti pentru intalnirile cu piratii. In acesta perioada istorica explorarea si exploatarea bogatiilor Africii erau intr-o faza incipienta. Singurul instrument de masura din epava era un astrolab care era folosit de navigatori pentru determinarea exacta a Nordului.
Alaturi de o impresionanta cantitate de monede din aur si argint, au fost descoperiti peste 50 de fildesi de elefanti, o dovada directa a vanarii elefantilor pentru fildes inca din acea perioada.

 Sursa: Discovery Channel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu