Polul sud marțian găzduiește 12.000 de miliarde de metri cubi de gheață
De Alexandru Safta / 22 aprilie 2011 18:48 /
Cercetătorii NASA au descoperit, cu ajutorul radarului Shallow montat la bordul satelitului Mars Reconnaissance Orbiter, care survolează atmosfera planetei roșii, un depozit subteran de gheață uscată - dioxid de carbon înghețat - la polul sud al lui Marte.
Oamenii de știință sunt de părere că mare parte din acest gaz înghețat evadează în atmosfera marțiană și îi amplifică masa atunci când înclinarea axei planetare crește. Sau, cel puțin, așa explică ei modificările majore de cantitate atmosferică atunci când acest fenomen se manifestă pe Marte.
Depozitul recent descoperit are un volum apropiat de cele aproximativ 12.000 de miliarde de metri cubi ale Lacului Superior, cel mai mare din America de Nord, și înglobează o cantitate de dioxid de carbon echivalentă cu 80% din totalul acestui gaz conținut de atmosfera marțiană.
Spațiile libere cauzate de sublimarea gheții uscate și alte indicii sugerează că depozitul se află într-o stare de evaporare, adăugând anual gaz atmosferei marțiene, care este alcătuită, în proporție de aproape 95%, din dioxid de carbon. Prin comparație, atmosfera mult mai densă a Pământului are în componența sa mai puțin de 0,04% dioxid de carbon.
Sporirea ocazională a volumului atmosferei de pe Marte intensifică vânturile, care generează furtuni de nisip mai frecvente și mai puternice. De asemenea, o altă consecință poate fi extinderea zonei de pe suprafața planetei unde apa lichidă poate persista fără să fiarbă. Confrom modelelor computerizate, reiese că schimbări asupra masei totale a atmosferei marțiene se pot întâmpla odată la fiecare 100.000 de ani.
Sursa stinta si tehnica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu