vineri, 1 aprilie 2011

Cum scoţi bani de la bancomat fără card? Cu telefonul mobil!

Cum scoţi bani de la bancomat fără card? Cu telefonul mobil!
O bancă din Africa de Sud permite, începând cu această săptămână, retragerea de bani de la bancomate fără a folosi un card. Cum? Cu ajutorul telefonului mobil!
Clienţii First National Bank îşi pot accesa contul de pe telefonul mobil, unde vor accesa funcţia "retragere bani". După ce este ales contul din care se efectuează retragerea, cât şi suma dorită, clientul va primi un SMS cu un cod pe care îl poate folosi la orice bancomat, timp de 30 de minute.

"Am monitorizat comportamentul clienţilor noştri şi am observat că mulţi intră în sucursalele noastre pentru a retrage bani de la ghişeu, deoarece şi-au uitat cardul acasă. Am dorit să le oferim o soluţie, pentru a le permite să aibă acces la conturile lor în orice situaţie", a declarat preşedintele FNB Cellphone Banking Solutions.

Acesta nu este singurul indiciu care arată că, pe viitor, telefonul mobil va avea şi funcţia de portofel. Din ce în ce mai multe telefoane de ultimă generaţie, precum Google Nexus S sau Nokia Astound, implentează tehnologia NFC (Near Field Communication), care va permite efectuarea de plăţi cu telefonul mobil. Tehnologia este deja răspândită în ţări asiatice precum Japonia sau Coreea de Sud.



O altă inovaţie, M-PESA, permite utilizatorilor de telefoane mobile din câteva ţări africane (printre care Kenya, Tanzania, Africa de Sud) şi din Afghanistan să primească şi să trimită bani prin intermediul telefonului mobil. Sistemul e simplu: destinatarul banilor primeşte un SMS, pe care îl prezintă oricărui vânzător de cartele SIM sau de telefoane mobile, iar acesta îi plăteşte suma trimisă prin M-PESA, din care păstrează un mic comision pentru serviciile sale. Tot la aceşti vânzători se apelează şi în cazul în care se doreşte trimiterea unei sume de bani. Această tehnologie permite oferirea de servicii bancare şi în zonele în care băncile nu au acces, cum e cazul zonelor rurale africane.



În Kenya, sistemul este un real succes: în 2010 a fost folosit de 9.5 milioane de persoane, adică 23% din totalul populaţiei. Există 17.600 de agenţi M-PESA, în comparaţie cu cele 840 de reprezentanţe ale băncilor.

Modelul a fost copiat în multe alte ţări; transformarea telefonului mobil în portofel pare de neoprit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu