duminică, 24 aprilie 2011

Convingerile religioase îi motivează pe alegători

Convingerile religioase îi motivează pe alegători
Cu toate că în democraţiile occidentale numărul persoanelor care frecventează Biserica a scăzut în ultimul timp, convingerile religioase încă influenţează prezenţa la vot, relevă un studiu efectuat la Universitatea din Missouri.
Chris Raymond, profesor de ştiinţe politice din cadrul departamentului de Artă şi Stiinţă de la Universitatea din Missouri, a afirmat că majoritatea experţilor din domediul politicii consideră că votanţii din întreaga lume nu sunt, în general, loiali unui singur partid şi că religia nu îi influenţează in nicun fel.
Dar noul studiu al lui Raymond susţine că religia are un impact decisional destul de mare asupra acelor persoane credincioase care participă la vot.
Comparând participarea la slujbe religioase cu alte categorii precum venitul, educaţia, sau apartenenţa la un alt fel de grup social, cercetătorul a observat că religa este cel mai influenţabil factor.
Studiul a vizat persoane din Germania, SUA şi Marea Britanie, trei ţări cu viziuni diferite asupra religiei. Rezultatele au arătat că oamenii din Germania se îndepărtează de acest obicei de a vota în funcţie de convingerile religioase. Statele Unite, însă, înregistrează o creştere continuă a voturilor religioase, în timp ce în Anglia, nivelul voturilor religioase a stagnat în ultimii ani.
"Literatura de specialitate indică faptul că aceste ţări au devenit mai laice, iar oamenii de ştiinţă au spus că votul religios nu mai contează, dar acest studiu arată contrariul. Indiferent de tendinţe, religiozitatea rămâne pe picior de egalitate cu probleme de sociale, în ceea ce priveşte votul", a afirmat Raymond.
El explică faptul că fiecare ţară are în prezent probleme politice specifice care pot încuraja voturile religioase, precum dreptul la avort al femeilor din SUA, finanţarea Bisericilor engleze din banii statului, sau problemele legate de integrarea musulmanilor în Germania.
Aşa se face că acestea probleme aflate în strânsă legătură cu Biserica influenţează viaţa socială şi implicit politica. Deoarece valorile sociale tind să corespundă cu valorile tradiţionale, voturile bazate pe convingeri religioase favorizează, în general partidele conservatoare.
"E important să înţelegem că deşi religia nu este principalul factor care influenţează vederile politice, ea contează, totuşi, mai mult decât ne dăm seama", a încheiat Raymond.

Sursa: Eurekalert si descopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu