Încă din cele mai vechi timpuri, observarea cerului a avut o mare însemnătate în multe culturi, mai ales pe timp de noapte. Un recent studiu australian arată că, în rândul populaţiei aborigene, astronomia a fost o ştiinţă cu greutate încă de la inceputuri.
Duane Hamacher de la Sydney's Macquarie University susţine că indigenii australieni erau preocupaţi de studiul meteoriţilor, al meteorilor şi al craterelor de impact.Afirmaţia lui se bazează pe o serie de basme culese de la populaţii precum Arrernte şi Luritja de către oamenii de ştiinţă care au cercetat regiuni ca Alice Springs şi Hermannsberg.
Uimirea cercetătorilor a fost cu atât mai mare, cu cât majoritatea poveştilor vorbesc despre începuturile lumii, alinierea stelelor, sau meteoriţi. "Nu ne-am fi aşteptat să cunoască aceste lucruri fără o educaţie ştiinţifică", au declarat specialiştii.
Conform lui Hamacher, între poveştile creaţiei ale culturii aborigene există una ce seamănă cu povestea lui Adam şi a Evei: două roci căzute din cer şi care iau forma unor oameni. Altă variantă a creaţiei vorbeşte despre "oul vieţii" căzut din cer dintr-o greşeală. Ajuns pe Pământ, acesta s-a spart în fragmente, constituind sursa vieţii pe această planetă.
Alte relatări susţin că unele cratere precum Kandimalal, sau Henbury s-au produs în urma unor impacturi cosmice. Drept urmare, localnicii nu se apropie de aceste locuri, temându-se că spiritele rele vor ploua cu fier asupra lor.
Având în vedere că studiile arată că aceste evenimente s-au produs acum aproximativ 4000 de ani, iar aborigenii populau meleagurile cu mult înainte, este posibil ca poveştile să aibă un sâmbure de adevăr.
Luând în considerare faptul că până în secolul XX nu se accepta ideea conform căreia meteoriţii sunt cauza craterelor de pe Pământ, meritul acestei culturi trebuie recunoscut.
Sursa: Sify si descopera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu