
Traseul cerebral care reglează vulnerabilitatea la capacitatea nicotinei de a induce dependenţa a fost identificat de cercetătorii de la Scripps Research Institute, Statele Unite.
Nicotina acţionează asupra creierului stimulând receptorii nicotinici ai acetilcolinei (nAChRs), alcătiţi din diferite tipuri de sub-unităţi, dintre care una, cea denumită "alfa-5", a făcut obiectul acestui studiu.Cercetătorii americani au descoperit că modelele animale purtătoare ale unei mutaţii care inhibă sub-unitatea acestui receptor, consumau mult mai multă nicotină decât ceilalţi, şi că acest efect poate fi inversat prin restructurarea exprimării genei.
În mod deosebit, datele adunate de oamenii de ştiinţă arată că nicotina activează receptorii conţinând sub-unităţile existente în anumite structuri cerebrale din sistemul limbic, declanşând o reacţie care temperează tendinţa de a consuma cantităţi mari din substanţă.
"Nu ne aşteptam ca aceste structuri să aibă un rol decisiv în controlarea dorinţei de nicotină. Acestea sunt activate de nicotină atunci când consumul substanţei a atins un nivel care poate avea efecte negative. Dar dacă traseul metabolic nu funcţionează perfect, pur şi simplu se consumă mai mult", a explicat Christie Fowler, unul dintre autorii studiului. În opinia lui Fowler, astfel se explică faptul că persoanele cu o variaţie genetică în sub-unitatea alfa-5 a receptorului nicotinei reprezintă o categorie cu risc crescut de a dezvolta dependenţa.
Sursa: Le Scienze si descopera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu