sâmbătă, 22 martie 2014

Fenomen neobişnuit observat la Cernobîl. Cercetătorii avertizează asupra pericolului

Roxana Ruscior | 20.03.2014 |
4 Comentarii
Fenomen neobişnuit observat la Cernobîl. Cercetătorii avertizează asupra pericolului     (Foto Shutterstock) + zoom Fenomen neobişnuit observat la Cernobîl. Cercetătorii avertizează asupra pericolului
Galerie foto (2)
Dezastrul nuclear de la Cernobîl are încă efecte asupra mediului înconjurător, iar riscul răspândirii radiaţiilor rămâne destul de ridicat, avertizează un cercetător american.
Tim Mousseau, profesor de biologie la Chernobyl and Fukushima Research Initiatives din cadrul Universităţii Carolina de Sud, a cercetat în detaliu zona contaminată de lângă Cernobîl, unde a avut loc o explozie puternică la centrala nucleară, în anul 1986.
Alături de colaboratorul său, Anders Moller, de la Universitatea Paris-Sud, Mousseau a descoperit un fenomen neobişnuit şi periculos în Pădurea Roşie, care se află în cea mai contaminată zonă de la Cernobîl, unde doar cercetătorii au acces.
Copacii care fuseseră distruşi de explozia iniţială nu putreziseră cum ar fi fost normal, după atâţia ani. De obicei, un copac se descompune în aproximativ 10 ani, spune Mousseau, dar aici, după aproape 20 de ani, arborii morţi sunt încă întregi şi uscaţi.
Ca să vadă în ce măsură radiaţia solului afectează descompunerea plantelor, biologul a pus mai multe frunze în locuri marcate din pădure şi le-a cercetat după 9 luni. Cu cât nivelul de radiaţia era mai ridicat, cu atât frunza era mai puţin descompusă, a observat el.
De asemenea, litiera, stratul de frunze moarte şi uscate din pădurea contaminată, era mai mare decât în alte regiuni.
Concluzia cercetătorilor este că radiaţiile afectează ciupercile şi bacteriile care ar trebui să descompună plantele. Acestea nu mai acţionează la fel ca într-un ecosistem sănătos.
În plus, lipsa nutrienţilor din sol, care ar fi asiguraţi de descompunerea normală a plantelor, duce la o creştere foarte slabă a plantelor din zonă. Cercetători au remarcat anterior că în această regiune copacii cresc foarte încet.
Cel mai grav este însă că aceste plante moarte cresc riscul unui incendiu de pădure.
Efectul ar fi catastrofal, pentru ca astfel radioactivitatea care există în copaci şi în litieră se va răspândi foarte uşor. Fumul contaminat va ajunge în zonele locuite, afectând oamenii, avertizează Mousseau.
"Stratul de frunze moarte descoperit de noi, produs de activitatea redusă de descompunere a microbilor, este un bun combustibil. Este uscat, uşor şi poate arde repede. Creşte riscul unor incendii catastrofale de pădure”, declară el.
Sursa: Science Daily

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu